В интерес на бебето е да го оставите да плаче
В интерес на бебето е да го оставите да плаче / ThinkStock/Getty Images

В интерес на бебетата е да се оставят да плачат, тъй като след това заспиват по-добре, установиха австралийски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

А когато пеленачетата имат по-продължителен сън, това помага и на родителите им да могат да поспят през нощта. Новото австралийско проучване може да сложи край на вечната дилема дали майката и таткото да стават посред нощ, за да утешават плачещата им рожба. Или да я оставят, докато се унесе от изтощение.

Защо мъжете не забелязват плача на бебетата

Екипът на Майкъл Гаридисар от университета в Аделаида констатирал, че когато се оставят да се наплачат, бебетата спят по-дълбоко и се будят по-рядко през нощта. Изследването на австралийския екип ще даде кураж на родителите за по-строго поведение към бебетата, колкото и безсърдечно да изглежда това на пръв поглед.

Учени съветват жените да раждат по-късно

По време на тестовете били направени опити с 43 бебета на възраст между 6 и 16 месеца, които имали проблеми със съня и често плачели нощем. Те били разделени на две групи.

Едните били оставени да плачат, докато заспят повторно, без родителска намеса. При втората група майките и татковците ставали да утешат рожбите си, когато проплачат през нощта.

10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа" с майката

След три месеца експерименти били констатирани по-добри навици на заспиване при първата група бебета, като те се унасяли между 10 и 13 минути по-бързо. Нивото на стрес при майките с оставените да се наплачат бебета значително се снижило по време на тестовете.

Източник: БТА