Започват проверки за еднодневни трудови договори в селското стопанство
Започват проверки за еднодневни трудови договори в селското стопанство / Дима Кирилова, Дарик радио

От началото на следващата седмица започват проверки за наличието на еднодневни трудови договори на регистрираните земеделски производители , заяви директорът на „Инспекция по труда" - Кюстендил инж.Валентин Златински. Проверките ще продължат до края на месец октомври.
„ Притеснително е, че нито един земеделски производител до момента не е подал заявление при нас за еднодневни трудови договори.А те са в полза на земеделските стопани.Най-важното е това, че земеделският производител сам решава в кой ден ще наеме работниците и ще сключи тези договори с тях. В това променливо време, когато имаме и дъждове, купеният договор може да бъде сключен в удобен за земеделския производител момент. Когато при него има налични такива договори, той може сам да прецени деня, в който ще го разпише. Освен това важно е да се знае, че ако те получават социални помощи, сключвайки еднодневен трудов договор, това не ги лишава от помощите. Те имат и социални права, като излизане в болничен, майчинство.Освен това, ако полагат обществено полезен труд, всеки работен ден им се приспада. Това става с подаване на декларация в социалните служби", заяви Валентин Златински.
Проверките са свързани с прибирането на селскостопанската реколта и тай- вече сега при черешопроизводството. Купените договори имат срок до края на настоящата година сумите, които се плащат са между 4,88 лв. до 5,91 лв. за ден, в зависимост от броя на работните дни в месеца.
За миналата година са подадени около 1 000 еднодневни трудови договора, при извършените проверки няма нарушения.