Категоризират плажовете догодина
Категоризират плажовете догодина / Дарик архив

Прилагането на новия модел на управление на морските плажове е реалистично да стане от следващото лято.

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол.

Министърът информира, че Концепцията за управление на морските плажове вече е готова в работен вариант и предстои обсъждането й.

Тя предвижда морските плажове да се групират според индивидуалните им характеристики. При изготвянето на методиките за минималното концесионно възнаграждение водеща няма да е цената, а допълнителните услуги, които се предлагат.

Целта е да се насърчи предлагането на повече услуги на по-приемливи цени, като се даде възможност на концесионера да развива плажа съобразно неговите географски и природни дадености, коментира министър Ангелкова.

Все още се търси концесионер за три големи варненски плажа

Разработена е Концепция за групиране, класифициране и категоризиране на морските плажове и промените в методиката за определяне на минималния размер на концесионното плащане. Концепцията се основава на създаването на четири групи плажове - първата - в урбанизирани територии, втората - в неурбанизирани територии в близост до туристическа дестинация или къмпинги, трета - в неурбанизирани територии, отдалечени от туристически дестинации или къмпинги и четвъртата - плажове с ограничено ползване и определени за развиване на специален вид туризъм.

Електромобили ще ни возят до плажа от това лято

За всяка от първите три групи се предлага създаването на три отделни класа. Сега се обсъждат критериите, по които да се извърши обособяването на отделните класове и в самите групи, каза министърът. Работи се и по обособяването на плажовете според услугите, които предлагат.

Министърът информира, че през активния летен сезон не се очаква да има нито един посещаван плаж, който да бъде оставен без спасители и почистване.

Източник: БТА