Австрия национализира родната къща на Хитлер
Австрия национализира родната къща на Хитлер / Guliver/Getty Images

Австрийското правителство обяви, че е внесло проектозакон за национализиране на родната къща на Адолф Хитлер, за да сложи край на съдебен спор и да попречи на превръщането й в място за нацистки поклонения, предаде Франс прес.

Целта на проектозакона е отчуждаване на сградата от сегашния й собственик и предаването й на Австрия, се казва в изявление на министерството на вътрешните работи. От 70-те години на миналия век държавата се опитва да попречи на превръщането на сградата в място за поклонение на носители на нацистките идеи, припомня министерството и подчертава, че вече не може да изпълнява тази задача поради разногласия със собственика на имота.

Споменът за Хитлер броди из родния му град 70 години след смъртта му

Австрия национализира родната къща на Хитлер
netinfo
Домът, в който е роден Хитлер, е разположен в центъра на северния град Браунау на Ин. Голямата къща с жълта фасада е празна от 2011 г. и оттогава австрийското правителство води съдебна битка със сегашната собственичка Герлинде Помер, местна жителка, чието семейство е собственик на блока от повече от един век.

През 70-те години на миналия век австрийското правителство е подписало с нея договор за аренда и е превърнало сградата в център за инвалиди, докато Помер отказала неочаквано да даде разрешение за извършване на необходимите ремонти за реновиране на сградата. Тя отхвърлила и отправеното от вътрешното министерство предложение за купуване на сградата.

Митовете, легендите и лъжите около Хитлер

"Преговорите се провалиха", се казва в изявление на министерството, което смята, че има "историческа отговорност да попречи на това място да се извършват нацистки възпоминания и престъпления".

В закона е предвидено обезщетение за собственичката.

Ново разкритие за Хитлер

Съдбата на сградата предизвика ожесточен дебат сред 17-те хиляди жители на града. Някои искат къщата да стане център за бежанци, други - музей за освобождението на Австрия. Има дори призиви за разрушаването й, но сградата е част от историческия център на града и е под закрилата на закона за културното наследство.

Защо Хитлер нямал нормален мустак, а малки смешни мустачки?

Австрия национализира родната къща на Хитлер
netinfo
Всяка година на рождения ден на Хитлер пред сградата се събират антифашисти. На каменна плоча пише "За мир, свобода и демокрация. Никога повече фашизъм: милионите загинали ни го напомнят".

Източник: БТА