Във В. Търново се проведе обучение  за електронно кандидатстване и отчитане на проекти
Във В. Търново се проведе обучение за електронно кандидатстване и отчитане на проекти / снимка: ОИЦ

Около 60 души – представители на общински администрации, фирми и неправителствени организации от Северен централен район, се включиха в проведеното във Велико Търново обучение на тема „ИСУН 2020 - електронно кандидатстване, електронно отчитане, публичен модул“. Събитието се организира от Дирекция „Централно координационно звено“ (ЦКЗ) в Администрацията на Министерския съвет и Областен информационен център (ОИЦ) – Велико Търново.

Експертите от дирекция ЦКЗ в Министерски съвет Георги Стратиев и Станислава Бабалова-Димитрова разясниха спецификата при електронното подаване на проекти, тяхното отчитане и работата с публичния модул на ИСУН 2020.

Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България - ИСУН 2020 е предназначена да събира и обработва данни за седем оперативни програми, изпълнявани в България за периода 2014 – 2020 г. Системата ИСУН 2020 е изцяло уеб базирана и се състои от два основни модула - публичен и вътрешен. Чрез публичния модул електронно могат да се подават проекти, които при последвало одобрение също електронно могат да се управляват и отчитат. Подаването на проектното предложение се извършва чрез попълване и подаване на уеб базиран формуляр и придружителни документи с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Вътрешният модул е предназначен за работа на звената за управление и наблюдение на програмите, одитиращи и сертифициращи органи, като с негова помощ се откриват нови процедури, оценяват се проектни предложения, сключват се договори, отчитат се и се наблюдават резултати. Информационната система ИСУН 2020 включва и секция „Отворени процедури“ по оперативните програми, заедно с пълния пакет документи и информация за тях.

Лекторите от Дирекция „Централно координационно звено“ (ЦКЗ) в Администрацията на Министерския съвет проведоха и отделно обучение на тема „Работа с ИСУН 2020“ за служителите на Областните информационни центрове.