Лелята на Ким Чен-ун разкри любопитни детайли за детството на диктатора
Лелята на Ким Чен-ун разкри любопитни детайли за детството на диктатора / БГНЕС

Лелята на севернокорейския лидер Ким Чен-ун живее под фалшиво име недалеч от Ню Йорк, където има фирма за химическо чистене, пише в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес.

Ко Йон-сук и съпругът й избягали в САЩ през 1998 г. от Швейцария, където били изпратени да се грижат за членове на управляващата в Северна Корея династия, включително Ким Чен-ун, които учели там.

Ко Йон-сук, съпругът й И Ган и трите им деца живеят в САЩ под фалшиви имена. Тя е сестра на Ко Йон-хюи, една от съпругите на севернокорейския лидер Ким Чен-ир и майка на Ким Чен-ун.

"Ким Чен-ун не създаваше проблеми, но се ядосваше лесно и му липсваше толерантност", разказва Ко пред американския вестник. "Когато майка му правеше опит да го смъмри, че не учи достатъчно и играе много, той не й отвръщаше, но протестираше с други средства, като например с гладна стачка", разказва тя.

В Северна Корея забраниха сватбите и погребенията

Според Ко Йон-сук севернокорейският лидер е роден през 1984 г., а не през 1982 или 1983 г., както се смята. Това означава, че той е бил на по-малко от 27 години, когато е наследил баща си Ким Чен-ир начело на Северна Корея. Синът на Ко е роден същата година и двете деца играели заедно, разказва тя.

"Те със сина ми бяха другари в игрите от самото си раждане. Сменяла съм пелените и на двамата".

Любимата игра на малкия Ким Чен-ун била баскетбола и според Ко той дори спял с топката. Смята се, че Ким е бил фен на Майкъл Джордан.

От началото на управлението си той е приемал на няколко пъти в Пхенян Денис Родман, известния съотборник на Джордан. Ким е знаел от 1992 г., че ще наследи баща си начело на Северна Корея. Това станало ясно на осмия му рожден ден, когато получил генералска униформа и висши севернокорейски военни се преклонили пред него.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун получи нова титла

Ко Йон-сук и съпругът й се представили в посолството на САЩ в Берн. След неколкомесечни разпити те получили възможност да се заселят на няколко часа път от Ню Йорк и създали фирмата си с финансовата подкрепа на ЦРУ. Трите им деца са завършили университет и работят в САЩ.

Двамата съпрузи все още работят за ЦРУ, но И Ган заявява, че не са предали никакви тайни. "Ние не знаехме нищо", обяснява той. "Само се занимавахме с децата и им помагахме в ученето". И двамата се стараят да пазят личните си тайни и говорят предпазливо за Ким Чен-ун, когото наричат само "маршал Ким Чен-ун".

Източник: БТА