Бойко Борисов: Няма пробив на границата, хората да бъдат спокойни
Бойко Борисов: Няма пробив на границата, хората да бъдат спокойни / Снимка: БГНЕС

Няма пробив на българо-гръцката граница. Хората трябва да бъдат спокойни, че държавата се справя отлично с миграционния натиск. Това увери днес в Благоевград Бойко Борисов, който свика спешно съвещание с представители на МВР, Министерството на отбраната и Гранична полиция по повод вчерашната ситуация, при която на ГКПП-Кулата бяха заловени две групи нелегални мигранти от Гърция.

По-голяма част от тях, спипани в товарен влак, вече са върнати в южната ни съседка и премиерът подчерта, че това е най-бързата реадмисия, правена някога в Европейския съюз. Останалите мигрантиу задържани на българска територия ще бъдат изпратени в Гърция до седмица, когато срещу тях приключат образуваните досъдебни поризводства.

Премиерът заяви, че е впечатлен от много добрата стиковка между армия и полиция, която вече е тренирана по време на съвместните обучения на ГКПП-Кулата.

"Нашата държава реагира много бързо, като това до голяма степен се дължи на проведеното учение "Граница 2016". Това отиграване ни помогна в случая да се дислоцират в рамките на 1 час органите на реда и да се овладее ситуацията", увери и вътрешният министър Румяна Бъчварова и допълни, че това е силен знак към всички бежанци, които вече ще знаят, че държавата си пази границите добре.

Борисов благодари на Гърция и Турция за съвместната работа като подчерта, че двете страни изпълняват стриктно ангажиментите си.

По време на заседанието стана ясно, че двете групи мигранти са прекарани на наша територия от трафикант срещу 200 евро на човек. Чужденците са били подведени, че отиват в Македония. Вече се работи с Гърция за неговото залавяне.

Чужденците са установени благодарение на специален уред "туптящо сърце", който ги е локализирал изключително бързо.

"Навсякъде всичко е в абсолютна военна готовност да придвижим сили и средства мобилно при необходимост. Армията ще остане на границата докато е необходимо", допълни премиерът.

Сред заловените мигранти е имало малки деца и бебета на два-три месеца. На всички е осигурана храна и вода.