Борисов: Всяка година ще заделяме по 1 милиард лева за саниране
Борисов: Всяка година ще заделяме по 1 милиард лева за саниране / Снимка: Дарик

По 1 милиард отделяме всяка година за обновяване на жилищата. Благоевград продължава да е шампион в санирането, защото ни повярва. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Благоевград, след като заедно с регионалния министър Лиляна Павлова откри 15-ия обновен блок в областния център.

Министър-председателят припомни, че преди време емисари минавали по блоковете и лъжели живеещите в тях, че накрая ще си платят санирането, после пък ги заблуждавали, че ще им вземат апартаментите, накрая – че ще скочи данъчната оценка на жилищата им.
„Които са се подвели по лъжите, ще останат по-назад. Това ще е добър урок да не слушат тези, които са ги излъгали. Като гледаш на комшията новия блок, да разбереш, че си излъган. Не се прави компромис с качеството на работата, защото в блоковете е най-строгият строителен надзор – домакините си следят за ремонтите”, подчерта Борисов, докато се снимаше с жителите на санирания блок в  квартал "Орлова чука" в Благоевград.

До края на годината ще бъдат санирани над 750 жилищни блока по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните  жилищни сгради, увери министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя изрази очакване при липса на обжалвания на процедурите по избор на изпълнител работата по сградите да се изпълни в срок. И напомни, че програмата е насочена към малкия и среден бизнес, защото една фирма работи по една сграда. Осигурява се заетост и за производителите на дограма, изолации и др. материали, което променя ситуацията с безработицата в регионите. Министър Павлова поздрави за активността жителите и ръководството на община Благоевград, който продължава да е градът  първенец по програмата. До момента  за саниране са одобрени 150 жилищни сгради.