Лидерите на Франция и Германия призоваха Европа да бъде опазена от силите на разделението
Лидерите на Франция и Германия призоваха Европа да бъде опазена от силите на разделението / БГНЕС, архив

Президентът на Франция Франсоа Оланд и канцлерката на Германия Ангела Меркел, които отбелязват заедно 100-годишнината от битката при Вердюн в Източна Франция, определиха Европа като "крехко пространство" и призоваха тя да бъде защитавана от силите на разделението, включително онези, които се проявиха в контекста на мигрантската криза, предаде Франс прес.

"Свещеният ни дълг е вписан в опустошената земя на Вердюн. Той се свежда до няколко думи: да обичаме родината си, но да защитаваме общия си дом Европа, без който бихме били изложени на бурите на историята", заяви Оланд.

И двамата лидери подчертаха крехкостта на Европейския съюз, който може да бъде напуснат от Великобритания ако привържениците на Брекзита спечелят на референдума на 23 юни.

Европа е "най-голямата общност на демократични държави, тя е пример, но и голямо крехко пространство", което трябва да бъде защитавано, каза Оланд.

"Силите на разделението, на капсулирането и на затвореността отново са в действие", заяви осъдително френският президент.

Меркел също спомена сегашните "слабости" на Европа в обстановката на мигрантската криза.

Германската канцлерка, чиято страна прие над един милион бежанци през 2015 г., също призова за европейска солидарност за справяне с кризите и заяви, че е важно за оцеляването на ЕС "да не се затваряме в себе си, а да се отваряме към другите".

"Ако разсъждаваме единствено от национална гледна точка, това няма да ни позволи да напредваме. Това важи и за управлението на дълговата криза в Европа, и за приема на бежанците", каза Меркел.

"Франция и Германия имат специални отговорности, включително да търсят решение на конфликти, които са застанали на прага ни", заяви Оланд. Той спомена сепаратисткия конфликт в Източна Украйна и "отговорността да се приемат хора, които бягат от драми и кланета".

Източник: БТА