С пъстра програма Г. Оряховица чества своя празник, Валентин Михов и Асен Разцветников са новите почетни граждани
С пъстра програма Г. Оряховица чества своя празник, Валентин Михов и Асен Разцветников са новите почетни граждани / снимка: Пресцентър- Община Г. Оряховица

С химните на България и на Европейския съюз започна тържествената сесия в Зала 1 на Общината. Така бе даден старт на официалните чествания по повод празника на Горна Оряховица, който бе отбелязан вчера. На тържествената сесия присъстваха заместник – председателят на народното събрание Иван Иванов, народните представители инж. Клавдия Ганчева, Евгени Стоев, Мариана Бояджиева, доц. Милен Михов, Камен Костадинов, областният управител проф. Пенчо Пенчев и заместникът му Камен Алексиев, председателя на националното сдружение на общините в Република България и кмет на община Велико Търново Даниел Панов, цялото ръководство на Община Горна Оряховица, председатели и заместник-председатели на общински съвети, кметове и заместник-кметове на общини от Област Велико Търново, делегации от побратимените градове Нарва, Естония, Рошиори де Веде, Румъния, Сигентсентмиклош, Унгария, Смолевичи, Беларус, Миргород, Украйна, почетните граждани на Горна Оряховица, гости.

След тържествената сесия в Зала 1, започна празничната церемония пред сградата на общината. Знамето на Горна Оряховица бе издигнато от кмета инж. Добромир Добрев и председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, под звуците на „Химн на сътворението”, изпълнен от малката Мария Арсова. Автор на „Химна” е почетният гражданин на Горна Оряховица Виктор Чучков.

Приветствие към гостите отправи кметът инж. Добромир Добрев.

„Този ден е добър повод да оценим извършеното и да погледнем оптимистично в бъдещето. Обръщам се с благодарност към всички, които с делата си градят доброто име и авторитета на нашия град. Горнооряховчани са достойни и последователни хора, които вървят уверено напред и приемат новите предизвикателства. Убеден съм, че със съвместните усилия на институции, бизнес, инициативността и волята на гражданите, градът ни има още по-добро бъдеще. На младите хора пожелавам да съхранят своя устрем и да следват завещаното от предците ни. Нека отново си спомним и да отдадем заслуженото на нашите съграждани, оставили светла диря с делата си в миналото, да изживеем пълноценно настоящето и да посрещнем с нови надежди бъдещите дни на нашия град”, каза в словото си инж. Добромир Добрев. Поздрав към горнооряховчани и гостите на празника отправи и заместник – председателят на народното събрание Иван Иванов. Един град е силен със силни и визионерски настроени управници и когато хората са общност”, посочи и зам.-председателят на Парламента Иван Иванов. Поздравителни адреси за празника си жителите на Горна Оряховица получиха от президента Росен Плевнелиев, от министъра на земеделието Десислава Танева, от началника на Националната гвардейска част бригаден генерал Боян Ставрев, от депутати, кметове, институции.

Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов оповести тазгодишните почетни граждани и носителите на наградите за принос в различни категории. През 2016 г. с решение на Общинския съвет отличията бяха присъдени на спортния и обществен деятел Валентин Михов и писателят Асен Разцветников-посмъртно.

„Чувствам се част от Горна Оряховица, за мен е чест да бъда сред Почетните й граждани. За да си почетен, трябва да си почтен. Гарантирам, че винаги гледам хората в очите и че няма да ви посрамя”, сподели при получаване на отличието Валентин Михов. Той е роден на 18.01.1954 г. в София, но е израснал в Първомайци-родното село на неговата майка. В периода 1972-74 г. прави първите си сериозни крачки в мъжкия футбол с екипа на „Захарни заводи”. Повече от 15 години Валентин Михов успешно ръководи Професионалната футболна лига. За изключителния си принос в областта на спорта е удостоен с най-високото държавно отличие „Стара планина”.

През 2015 г. Валентин Михов издаде биографичната си книга „В играта на живота”. В творбата е отделена цяла глава, в която авторът разказва с носталгия за престоя си в Горна Оряховица.

Валентин Михов участва активно в организирането на бенефисен мач на Почетния гражданин на Горна Оряховица – Ивайло Йорданов. Активен участник бе и в Инициативния комитет за честване на 90 години организиран футбол в Горна Оряховица.

Още един почетен гражданин има вече Горна Оряховица. Посмъртно признанието отиде при писателя и преводач Асен Разцветников. Творчеството му и до днес се изучава в началния курс на българските училища. От името на жителите на родното му село Драганово плакетът получи кметът Нели Грошкова. „Благодаря от името на Драганово за признанието”, каза Нели Грошкова.

Единадесет са общо тазгодишните награди за принос към развитието на Горна Оряховица.

Годишната награда в областта на здравеопазването бе присъдена на д-р Елена Ангелова - началник на Отделението по педиатрия в МБАЛ „Св. Иван Рилски”

В областта на спорта бе отличен треньорът по борба в СКБ „Локомотив” Николай Ганев. Още като състезател печели множество медали, купи и плакети, а като треньор в СКБ „Локомотив” работи и внедрява нови . През спортно-състезателната 2015 г. състезателите на клуба са завоювали общо 35 медала. За спортните си постижения бе отличен и роденият през 1998 г. Недалин Христов – състезател по канадска борба. През 2015 г. на Държавно първенство за юноши в кат. 70 кг се класира на I място с лява и дясна ръка. Следват челни места на Европейското първенство в София през юни миналата година и на Световното в Малайзия през септември. За 2016 г. Недалин Христов е държавен шампион на лява и дясна ръка при юношите до 18 г., а при мъжете завоюва II място на лява ръка и III място на дясна.

За приноса й към образованието Годишна награда бе връчена на директора на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” Пенка Даскова. В същата категория награда получи и професорът по български език д-р Нено Неделчев.

В областта на науката Годишна награда бе присъдена на уредника в горнооряховския Исторически музей Мая Иванова. През 2015 г. Тя бе част от експертния екип на Община Горна Оряховица и Историческия музей, подготвил документацията за получаване на статут недвижима културна ценност с национално значение на крепостта Ряховец. През лятото на 2015 г. е зам.-ръководител на възобновените след 24-годишно прекъсване редовни археологически проучвания на крепостта.

Операторът и фотограф Красимир Маринов получи Годишна награда за принос към културата. В продължение на 40 г. Красимир Маринов запечатва всички значими събития за Горна Оряховица.

Награда за култура получи и един от учредителите и настоящ председател на НЧ „Братя Грънчарови 2002” Иван Иванов, който е и главен художествен ръководител на ФК „Сидер войвода”.

Две млади дами също станаха носители на Годишна награда за култура. От 1995 г. родената в Разград Преслава Кръстева живее в Г. Оряховица. Тя е един от основателите и участник във формация „Патиланци”, а по-късно и във ВС „Нова музика”. От нейно име наградата получи вокалният педагог Аделина Колева, изковала поредица от музикални таланти. Благодарността си към Аделина Колева изказа и Боряна Божанкова, която от 10-годишна работи с вокалния педагог. Божанкова призова горнооряховчани да подкрепят с гласовете си ВС „Нова музика”, който на 5 юни излиза на финал в тв формата „България търси талант”.

Носител на Годишната награда за икономика стана „Ден и нощ” ООД - един от най-големите производители на вафли в България.