Снимки с удавено бебе на бежанци разтърсиха света
Снимки с удавено бебе на бежанци разтърсиха света / БГНЕС, архив

Снимка на удавило се бебе на бежанци, държано от спасител, беше разпространена днес от хуманитарна организация в опит да убеди европейските власти да осигурят на мигрантите безопасен преход през Средиземно море и безопасен достъп до ЕС, предаде Ройтерс.

Това стана след поредните трагедии с мигранти в Средиземно море в края на миналата седмица. Бебето, което е на видима възраст от една годинка, е било извадено от морето в петък след преобръщането на дървена лодка. 135 мигранти оцеляха тогава. От водата досега бяха извадени 45 тела, които бяха докарани от италиански военноморски кораб в италианското пристанище Реджо Калабрия вчера.

Бащата на Айлян: Медиите правилно публикуваха снимките с него

Германската хуманитарна организация "Сий уоч", разпространила снимката на бебето, има кораб за спасяване на мигранти между Либия и Италия. Спасителят от въпросната снимка, държащ мъртвото бебе, се представя само като Мартин и разказва емоционално как е видял трупа на детето и го е извадил от водата.

Той описва какво е преживял при вида на бездиханното малко тяло. Спасителят, който има три деца и е психолог, лекуващ пациенти чрез музика, разказва, че започнал да пее, докато държал мъртвото бебе, за да се утеши, тъй като бил потресен и дълбоко опечален от случилото се с детето, което само шест часа по-рано е било живо.

Тялото на 4-годишно момиченце изплува край турски курорт

Подобно на снимката на 3-годишното сирийско момче Айлян, лежащо бездиханно на турски плаж миналата година, снимката на мъртвото бебе придава човешки облик на над 8000 мигранти, удавили се в Средиземно море от началото на 2014 г., които много често са възприемани просто като статистически данни.

Малко се знае за мъртвото бебе, което е било предадено на екипажа на италианския военноморски кораб, откарал труповете на мигрантите в Италия. Не се знае и дали близките на детето са сред оцелелите.

Смята се, че най-малко 700 мигранти може да са се удавили миналата седмица в Средиземно море. Лодката, с която е пътувало удавилото се бебе, е потеглила от либийските брегове късно в четвъртък. След това започнала да се пълни с вода. Стотици хора са били на нея, когато потънала.

Днес италианските власти задържаха двама мъже, за които се предполага, че са били капитани на две от потъналите миналата седмица в Средиземно море лодки с мигранти, предаде ДПА.

Арестуваните са 34-годишният мароканец Азридах Абделфатах и 30-годишният сириец Торки Омар. Те са пристигнали в пристанището вчера, заедно с оцелели от крушенията в Средиземно море мигранти.

Източник: БТА