Тапи ще спират движението по Хемус, по Тракия ще се пътува безпрепятствено
Тапи ще спират движението по Хемус, по Тракия ще се пътува безпрепятствено / БГНЕС, архив

Лятото по българското магистрали ще е горещо. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова пред БНТ. "Задължително ще ремонтираме, асфалт ще се полага", каза тя.

Тапи по "Хемус" очакват шофьорите през цялото лято

По магистрала "Тракия" няма да има тапи, които да пречат на движението, увери Павлова. Ремонт ще се извършва единствено на моста над р. Стряма при Пловдив, като не се очакват сериозни затруднения в движението.

"По магистрала "Хемус" обаче няма да е така, там ще има четири конфликтни точки. Най-тежък ще е участъкът от София до Ябланица", посочи министърът.

В тръбата на "Витиня", тунела "Ечемишка", виадукта на "Елешница" и виадукта при 41 км движението ще е двупосочно. Очаква се до края на месец юни да приключи ремонта на ул. "Магистрална" във Велико Търново, през която минава трафикът от София за Варна, първият етап от ремонта на Аспаруховия мост, както и ремонта на магистрала "Хемус" при Шумен.

"В участъка до Ябланица обаче ще има сериозни ремонти и апелирам водачите да са изключително внимателни. Ако искаме да шофираме по безопасни пътища и съоръжения сега е сезонът да ги ремонтираме", обясни Павлова.

Как ще пътуваме в сезона на пътните ремонти?

Лиляна Павлова апелира за търпение докато текат ремонтите.

Тя подчерта, че са взети необходимите мерки за обезопасяване и сигнализация, където е възможно са очертани и обходни маршрути. "Извинявам се на всички пътуващи, но апелирам и за разбиране и търпение", призова тя.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи още, че се очаква да бъдат събрани допълнително около 68 млн. лева от продажбата на винетки до края на годината.

Тя отбеляза, че след тренда за спад на закупуване на винетки през първите два месеца на годината, породен от протестите и спекулациите по отношение на новата им цена, през март, април и май вече се отчита ръст на приходите.

Павлова бе категорична, че реализираните средства се реинвестират веднага в ремонта на пътната мрежа в страната. "С по-високите приходи от винетки започнахме допълнителни ремонти на пътищата в Северозападна България, извън стандартните дейности, които правихме до момента със средствата, които генерирахме", даде пример министърът.

По думите й нуждите от ремонт на пътища са големи, но благодарение на повечето приходи ще се ремонтират около 270 км пътища само това лято.