Продадоха автентична илюстрация от Малкия принц за 133 000 евро
Продадоха автентична илюстрация от Малкия принц за 133 000 евро / Guliver/Getty Images

Оригинална акварелна илюстрация от френската класика "Малкият принц" беше продадена на търг за 133 200 евро, съобщиха от аукционната къща "Арткуриал".

Шестима желаещи са се надпреварвали за творбата, която в крайна сметка е събрала двойно на очакваната сума.

"Цената, получена за тази култова картина, е мярка за статуса на това универсално произведение на изкуството и неговата международна слава", заяви Джилум Романей, експерт по книги към "Арткуриал".

Илюстрацията изобразява Малкия принц, изкачен на пясъчна дюна, с развети от вятъра шал и коси и е била използвана в първото американско издание на книгата.

Авторът на "Малкият принц" Антоан дьо Сент-Екзюпери бяга в САЩ след германската инвазия във Франция по време на Втората световна война. По време на престоя си там той пише книгата, която е публикувана през 1943 г.

Досега "Малкият принц" е продадена в 145 млн. копия по света и е преведена на 270 езика. Черновата и илюстрациите на творбата са купени от нюйоркската библиотека "Пиърпойнт Морган", но акварелните рисунки към нея са върнати във Франция от съпругата на Екзупери, преди да бъдат продадени на публичен търг преди 30 години.

Екзюпери изчезва безследно някъде край Марсилия на 31 юли 1944 г., малко след като потегля на военна мисия със своя самолет.

Източник: БГНЕС