Ислямска държава загуби контрол върху ключов град
Ислямска държава загуби контрол върху ключов град / Guliver/Getty Images

Проправителствени въоръжени сили в Либия превзеха ключов бастион на екстремистката групировка "Ислямска държава", съобщи правителството на националното единство, цитирано от ДПА.

Световните сили са готови да въоръжат Либия срещу ИД

Силите за сигурност на либийските петролни обекти - паравоенна организация, положила клетва за вярност на подкрепяното от ООН правителство - превзеха градовете Нофалия и Бен Джауад.

Нофалия бе първият либийски град, който падна под контрола на "Ислямска държава" в началото на 2015 г. Той се намира на 127 км източно от Сирт, който в момента е главната база на радикалната групировка в Либия.

Друга либийска паравоенна организация, подкрепяща правителството и съставена предимно от бойци от град Мисрата, даде вчера 10 жертви в сражение срещу "Ислямска държава" в покрайнините на Сирт, предаде Ройтерс. 40 бойци на паравоенната организация са били ранени във вчерашните боеве.

Как ще бъде унищожена "Ислямска държава"?

Западните държави се надяват, че подкрепяното от ООН правителство, което пристигна през март в Триполи, ще може да обедини враждуващите фракции в Либия, за да започнат ефективна борба срещу местния клон на "Ислямска държава".

Източник: БТА