Схемата на Ислямска държава за атентати в Европа
Схемата на Ислямска държава за атентати в Европа / ThinkStock/Getty Images

Според множество разследвания, атентатите на „Ислямска държава" (ИД) в Европа се организират от специален отдел за чуждестранни операции. Знае се и това, че ИД целенасочено издирва европейци, които да извършват атентати в родината си.

Аймерик Филоненко не отронва нито дума, но на лицето му е изписана историята на терора. Той едва сдържа сълзите си и изглежда така, сякаш отново вижда убиеца пред очите си. Младежът с мъка прошепва две изречения: "Той изглеждаше щастлив. Да, убиецът бе по-скоро щастлив".

Аймерик Филоненко е един от посетителите на концерта на Eagles of Death Metal в парижкия клуб "Батаклан" на 13 ноември 2015 година. В тази нощ на ужаса трима терористи нахлуват в залата и започват да стрелят безразборно наоколо. Пет месеца по-късно терористичната клетка удари и Брюксел.

В Европа има около 5000 екстремисти от "Ислямска държава"

Т.нар. "Ислямска държава" пое отговорността за атентатите в двете европейски столици. Постепенно все повече детайли достигат до обществеността. Все повече се набива на очи и професионализмът на терористите. Но кой планира подобни атентати? Междувременно службите за сигурност изхождат от презумпцията за съществуването на един вид център на ИД за чуждестранни операции.

Трябват им и германци

Директорът на Европол Роб Уейнрайт заяви пред репортери на германските обществено-правни телевизии ВДР, НДР и вестник "Зюддойче Цайтунг" следното: "От множество разследвания, подкрепяни от Европол, знаем, че вероятно в Рака ИД е създала екип за външни операции, който планира терористични удари на Запад и тренира хора, които да ги извършат".

Шеф на тайния отдел "Външни операции" е 40-годишният сириец Абу Мухамад Ал Аднани, за когото обаче не се знае нищо друго, освен това, че минава за словоохотливо пресаташе. Посланията му за насилие винаги са съпроводени от една и съща размазана снимка. Абу Мухамад Ал Аднани е фантом и поддържа отлични връзки със самопровъзгласилия се "халиф" на т.нар. "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади.

Ислямска държава е изпратила още джихадисти в Европа

Дали неговите хора съсредоточиха вниманието си върху един млад белгиец през 2014 година? Става дума за Абделхамид Абауд, който координираше нападенията в Париж и поддръжаше връзки с изпратените в Европа терористи. ИД е избрала атентаторите си сред пристигналите в Сирия европейци - в това няма съмнение.

Досега общо 5000 европейци са се присъединили към ИД в Сирия и участват в гражданската война. Хари З., един от завърналите се в Европа бойци на ислямистите, казва, че сега те са нужни на терористите в родните им страни, защото джихадът трябвало да бъде пренесен на Запад.

"Ислямска държава" създала фабрика за самоубийци в Европа

Репортерите на ВДР, НДР и "Зюддойче Цайтунг" разполагат с протоколите от разпитите на Хари З., който е родом от Бремен. В тях той казва, че ИД целенасочено издирва германци за атентати в Германия. Той споменава и тайния отдел за чуждестранни операции. Подобни изявления има и в показанията на наскоро осъдения възвращенец Нилс Д. от Динслакен. Той съобщава за списък, в който човек може да се запише за операции в Европа. Двамата германци са се срещнали с координатора на парижките атентати Абделхамид Абауд в Сирия.

Постепенно пъзелът се подрежда

Какви са разликите между Белгия, Франция и Германия? И на какви структури можеше да се осланя терористичната бригада на Абделхамид Абауд? Отговори на тези въпроси се съдържат в досието на Халид Зеркани, срещу когото в началото на март в Брюксел се проведе задочен процес. 42-годишният мароканец е вербувал десетина младежи от структурно слабите квартали на белгийската столица за атентати в Европа.

Белгия е най-големият източник на бойци от Европа в Сирия

През лятото на 2015 година той беше осъден за първи път. Съдът издаде и задочни осъдителни присъди. Сред осъдените бяха Абауд и Шакиб Акру. В друг процес белгийската прокуратура обвини още членове на терористичната клетка на Зеркани, сред които и Наджим Лахрауи, който впоследствие се самовзриви на брюкселското летище.

От стотиците страници, които са на разположение на репортерите на ВДР, НДР и "Зюддойче Цайтунг", става ясно, че в Белгия от десетилетия съществува здраво вкоренена престъпна ислямистка сцена. Абауд и неговите съратници са могли без проблеми да активизират тази мрежа. Те са могли да разчитат и на подкрепата на голяма част от роднините и приятелите си, както и на престъпници, които ги снабдяват с оръжия и автомобили. Стари приятели като Салах Абдеслам пък и сами стават атентатори.

Квартал Моленбек - развъдник на джихадисти за ужас на жителите му

Все по-ясно става, че ИД използва много фактори в своя полза. Терористичните милиции вербуват в Сирия европейски бойци, след което ги изпращат обратно. Те от своя страна имат прекрасни връзки с ислямистите в родните си страни, както и с познати, които просто не могат да им откажат каквато и да било услуга.

От пресечната точка между избраните от ИД възвращенци и европейската ислямистка сцена винаги може да произлезе терористична заплаха. Това си пролича за последен път в края на март, когато в едно от парижките предградия беше арестуван Реда К.. В жилището му полицията откри огромен оръжеен арсенал. Тогава френският вътрешен министър говори за предотвратен терористичен акт.

Ислямска държава в ново видео: християните са законна цел

Постепенно елемените от пъзела се подреждат: 34-годишният французин Реда К. е възвращенец от Сирия и е принадлежал към терористичната мрежа на Зеркани в Брюксел. Също както и Абауд. По всяка вероятност Реда К. е бил изпратен от ИД.