Най-зрелищните шпионски афери
Най-зрелищните шпионски афери / Guliver/Getty Images

Това е другата най-древна професия - шпионажът е стар колкото човечеството. От векове насам тайните агенти си набавят информации, а понякога методите им са, меко казано, странни. Ето някои от най-зрелищните афери:

Легендата Мата Хари

Когато започва кариерата си на танцьорка в Париж, младата холандка Маргарета Гертруда Зеле е все още никому неизвестна. Впоследствие обаче тя се превръща в легендарна шпионка. В началото на 20 век Мата Хари се движи из висшите кръгове на френското общество. Затова германците я вербуват за шпионка. По-късно същото правят и французите. Но разкриват двойната ѝ игра и я осъждат на смърт.

Екзотична, безстрашна и секси: Прелъстителката Мата Хари

Семейство Розенберг и атомната бомба

През 50-те години на миналия век аферата "Розенберг" разделя на две американското общество. Юлиус и Етел Розенберг са обвинени, че са предавали на Москва информации за американската атомна програма. И докато една част от американците искат смъртта им, други предупреждават за опасността от изпадане в антикомунистическа истерия. В крайна сметка двамата са екзекутирани.

Шпионин в канцлерството

Тази афера хвърля ФРГ в държавна криза. В качеството си на личен секретар на канцлера Вили Бранд източногерманският шпионин Гюнтер Гийом подава поверителни документи на гедерейската Държавна сигурност. Фактът, че шпионин на ГДР е успял да проникне в самия център на властта във ФРГ, шокира цялата страна - и предизвиква оставката на канцлера Вили Бранд.

Петорката от Кеймбридж

През 1979 година Антъни Блънт предизвиква един от най-шумните шпионски скандали в историята на Великобритания. От неговите признания става ясно, че петима агенти, които поддържали контакти с хора от най-висшите управляващи среди в страната, периодически са снабдявали КГБ с важни информации. Четирима от шпионите са разкрити, но самоличността на петия си остава тайна и до днес.

По бельо и с пистолет в ръка

През 2010 година ФБР залавя руската шпионка Ана Чапман. По-късно тя е разменена срещу агенти, задържани в Русия. В родината си Чапман прави кариера като модел и водеща на развлекателни телевизионни програми. А мъжкото списание "Максим" я изобразява на корицата си по бельо и с пистолет в ръка.

Господин и госпожа Аншлаг

Десетилетия наред "домакинята" Хайдрун Аншлаг прекарвала всеки вторник по един и същ начин: със слушалки пред своя предавател, откъдето получавала заповеди от тайните служби в Москва. Хайдрун и съпругът ѝ Андреас, които пребивавали в Германия с фалшиви австрийски паспорти, са предали на руснаците стотици поверителни документи за действията на ЕС и НАТО. През 2013 г. двамата са осъдени за шпионаж.

Щраус е бил шпионин?

Десетилетия след смъртта си политикът от ХСС Франц-Йозеф Щраус продължава да буди интерес: твърди се, че е бил агент на американското военно разузнаване OSS, предшественик на днешното ЦРУ. Тези обвинения се съдържат в научно изследване на германския Център за политическа просвета, изготвено по повод 100-годишнината от рождението на Щраус. Изводите в това изследване си остават обаче спорни.

Шпионаж 2.0

Докато в годините на Студената война страх пораждат двойните агенти, днес скандалите са свързани главно с методите за подслушване на тайните служби. Покрай разкритията на Едуард Сноудън светът узна как САЩ и някои други страни контролират глобалните телекомуникации и интернет и така си подсигуряват достъп до личните данни на милиони потребители.