Плеймейтката Джина Лиза и изнасилването
Плеймейтката Джина Лиза и изнасилването / Guliver/Getty Images

Джина-Лиза е от онези плеймейтки, за които сериозните медии избягват да пишат. Сега обаче в Германия масово говорят за нея: след като заведе дело за изнасилване, съдът обвини нея, а не предполагаемите извършители.

Джина-Лиза Лофинк е на 29. Била е кралица на красотата във Франкфурт, участвала е в телевизионно кастинг-шоу за модели, събличала се е за "Плейбой", била е в "Биг Брадър" - и в центъра на скандали. Никога досега сериозните медии не бяха писали за нея. Но от известно време насам това се промени.

Плеймейтката Джина Лиза и изнасилването
netinfo
Причината: Лофинк, която през 2012 година завежда дело за изнасилване срещу двама мъже, проточило се с години, преди две седмици е обвинена за даване на фалшиви показания.

Предисторията

Преди четири години Джина-Лиза Лофинк узнава, че из мрежата се разпространява секс-видео с нея и двама мъже. Преди това въпросните мъже били предложили видеото на различни булевардни издания срещу сумата от 100 000 евро, но без успех. А самата Джина-Лиза не си спомня нищо от случилото се - предположението ѝ е, че в питието ѝ тайно са били сложени упойващи капки.

Сега обаче съдът отсече, че тя трябва да плати обезщетение на двамата мъже в размер на 24 000 евро. Във видеото, което отдавна е изтрито от интернет, се чува ясно как 29-годишната германка казва на няколко пъти "не" и "престани". Вижда се, че тя е апатична и не е съвсем в съзнание. Мнозина запознати с въпросния филм са убедени, че става дума за изнасилване.

Плеймейтката Джина Лиза и изнасилването
netinfo
Но според съдията, зает с делото, от видеото не проличавало ясно, че сексът е бил по принуда. Според защитата на обвинените от Джина-Лиза мъже, нейното "не" се отнасяло към видеозаснемането, а не към самия секс. За това, че без нейно сългасие са публикували филма в интернет, двамата мъже са осъдени на глоби от по 1 350 евро - в пъти по-малко от сумата, на която е осъдена Лофинк. Абсурдно.

Абсурдно е и поведението на някои медии: Лофинк била "изрусена", имала "голяма гръдна обиколка" и "дебели устни". Освен това била "плеймейтка" и "скандалджийка". Нима за някои журналисти тя е всичко друго, но не и човек? Нима т.нар. секс-бомби не могат да бъдат изнасилени? Нима нямат чест? - пита в свой коментар по темата обществено-правната медия "Байеришер Рундфунк".

Кога говорим за изнасилване?

Случаят "Лофинк" нажежи допълнително германския дебат за сексуалните престъпления, който се води от година. През лятото на 2015 германският министър на правосъдието започна да разработва нов законопроект, в чийто първоначален вариант се казваше, че "изнасилване е имало само тогава, когато жертвата е оказала физическа съпротива", както е и в действащия закон. С други думи: едно "не" е недостатъчно.

Изнасилване ли е това или не?

След сексуалните посегателства в Кьолн обаче критичните гласове станаха още по-силни - включително и от страна на някои депутати. Те настояваха в законопроекта да бъде включена и вербалната съпротива, тоест - "не" да означава "не", а този, който не се съобразява с това, да бъде съден за изнасилване.

"Действащият параграф за изнасилванията постановява, че жените трябва да се защитават физически, че на извършителите трябва да им бъде оказана физическа съпротива. Ние се борим срещу това. Дори и когато извършителят е бил поканен от жертвата в дома ѝ, щом тя казва "не", значи той няма право да я докосва", коментира през март Ева Хьогл от Социалдемократическата партия.

Всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие, основано на пола

Пет месеца след фаталната Новогодишна нощ в Кьолн се наблюдава раздвижване: според "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), вече се говори, че в новия закон ще бъде включена и вербалната съпротива. Освен това за изнасилване ще бъдат смятани и случаите, в които извършителят не насилва физически жертвата, но отправя към нея заплахи за насилие, ако тя откаже да прави секс с него.

Разказ за ужаса да спиш до насилник (ВИДЕО)

Според говорителката на ХСС/ХДС Елизабет Винкелмайер-Бекер, цитирана от ФАЦ, случаите, в които жертвата се чувства безсилна да окаже каквато и да е съпротива или пък в които извършителят се възползва от уплахата на безмълвната си жертва, също ще бъдат смятани за наказуеми деяния. Нещо, за което жертвите и организациите в тяхна защита настояват от години. Но което силно притеснява противниците на промените в закона - защото така някои мъже ще могат да бъдат обвинявани безпочвено в изнасилване. Все още не е ясно кога ще бъде гласуван новият закон.

Що се отнася до случая "Лофинк", финалът на делото се очаква в края на юни.

Плеймейтката Джина Лиза и изнасилването
netinfo
След като 29-годишната Джина-Лиза Лофинк подаде жалба срещу решението на съда, позиция по темата зае и министърката на семейството и младежта Мануела Швезиг, според която едно "не" и едно "престани" би трябвало да са напълно достатъчни, за да може да се говори за изнасилване. Според Катя Дьорнер, зам.-председател на парламентарната фракция на Зелените, случаят "Лофинк" е шокиращ, а начинът, по който се отнасят към нея - унизителен.

Друг свят

Историята на Джина-Лиза Лофинк напомня отчасти на един друг актуален случай: преди броени дни медиите тиражираха новината, че млада холандка е била хвърлена в затвора в Катар, след като подала жалба за изнасилване. Впоследствие тя получила едногодишна условна присъда и глоба от 750 евро, тъй като в тази страна извънбрачният секс е смятан за престъпление, независимо дали е по взаимно желание или по принуда. Подобно на Лофинк, и въпросната холандка твърди, че е била упоена.

Вижте повече по случая тук

Това не е единствената подобна история от мюсюлманския свят. През 2013 година в Обединените арабски емирства (ОАЕ) една 24-годишна норвежка, която обвинила в изнасилване своя работодател, е била осъдена на 16 месеца затвор - заради употреба на алкохол и непристойно поведение. А през 2008 година отново в ОАЕ млада австралийка е осъдена на 8 месеца затвор, след като подала жалба заради групово изнасилване в хотел.