Турция, България и (не)връщането на бежанци
Турция, България и (не)връщането на бежанци / Нихал Йозерган

Турция отрече да е преустановила без официално предупреждение обратния прием на бежанци. Източници от Дирекцията за управление на миграцията към турското вътрешно министерство увериха, че не са преустановили обратния прием на бежанци от България.

Турция се въздържа от изпълненията си по споразумението за реадмисия на мигранти

Премиерът Борисов в четвъртък допусна, че връщането на бежанците у нас, което е нарушение на двустранното споразумение за реадмисия, може да е ответна мярка на Анкара срещу отказа на България да се включи в създаването на натовски флот в Черно море срещу Русия, оглавен от съюзническа Турция и с участието на Румъния и Украйна. От турските министерства на външните работи и на европейските въпроси и евроинтеграцията засега няма официално опровержение, но това се обяснява по-скоро с кадровите промени и луфта след предаването на щафетата от премиера Ахмед Давутоглу на Бинали Йълдъръм.

Борисов против флотилия срещу Русия, иска яхти, мир и любов в Черно море

От Дирекцията за управление на миграцията към вътрешното министерство в Анкара още вчера опровергаха твърденията на Борисов. Турското посолство в София също отхвърли информацията като невярна. Премиерът, който се позова на източници от вътрешното и външното ни министерство допусна още, че официално необявените засега действия на турските власти може би са реакция на отказа на Европейската комисия и Европарламента да предоставят правото за свободно движение на турските граждани в шенгенската зона от 1 юли, с което пък е обвързано споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

Юнкер към Ердоган: Да помисли втори път за сделката за мигрантите

Подписите под него бяха сложени в Анкара още през декември 2013 г. от страна на първия дипломат по това време Давутоглу и еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом, с което реално започвана диалога за визова либерализация на пътуванията на турските граждани в европейските държави срещу обратния прием на мигрантите, стигнали до Европа от Турция чрез нелегални канали.

България бе първа от всички страни в съюза, която на 5 май т.г. подписа двустранно споразумение за реадмисия с Турция, като част от дългосрочния план за овладяване на бежанската криза и мигрантските потоци към Европа през Балканския коридор. Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и турският й колега Ефкан Ала подписаха протокола в турската столица и на практика така започна прилагането на споразумението между Европейския съюз и Турция.

Плевнелиев: Да спрат спекулациите, нищо извънредно не се случва в държавата

Южната ни съседка започна да приема стотици върнати мигранти от Гърция и България още преди споразумението да е влязло в сила, което трябваше да стане на 1 юни, но не се случи. Настояването на ЕК турското правителство да ревизира закона за антитерор или по-конкретно да стесни дефиницията, за да не се допускат своеволия при арестите на инакомислещи, опозиционни и кюрдски депутати, и да се разшири свободата на словото и медиите, не намира отклик в Анкара.

Турците се жалват, че ЕС поставя нови и нови и все по-неизпълними условия пред Турция, за да не спази поетите ангажименти.

Ердоган плаши ЕС с излизане от миграционното споразумение, ако не отпаднат визите

Директорът на Митниците и търговията за тракийския регион Мюслюм Ялчън уточни, че Меджлисът не е одобрил още двустранното споразумение с България, нито това с ЕС.

„Не е логично да се очаква от нас да прилагаме споразумение, което все още не е ратифицирано в парламента и решението не е публикувано в Държавен вестник. На практика то не може да се приеме за действащо, защото няма законова тежест. Доколкото разбирам българските власти се безпокоят повече от това забавяне", каза Ялчън и добави, че технически и физически не са връщали 200 бежанци в България, което означава, че не са прекъснали едностранно споразумението за реадмисия с България.

Турция България и (не)връщането на бежанци
netinfo