Жестоката съдба на децата, обявени за вещици
Жестоката съдба на децата, обявени за вещици / ThinkStock/Getty Images

Сякаш сме се върнали в Средновековието: деца биват подлагани на мъчения и гонения, защото ги смятат за зли вещици. В Нигерия има стотици такива случаи. Двама репортери на Дойче Веле се срещнаха с дете, изживяло този ад.

Йозеф* е на 10 години и много обича да играе футбол. Срещаме го на едно прашно игрище в градчето Екет в югоизточната част на Нигерия. Когато след края на мача приятелите му се разотиват, Йозеф идва при нас. Съблича футболното си трико и ни показва огромните белези по гърдите и гърба си. Много от тях са съвсем пресни. И по-точно - от деня, когато починала майка му. Доведеният му баща грабнал нажежен до червено нож и започнал да го лепи по кожата му. "И преди това ме е измъчвал и пребивал. Казваше ми, че съм зъл вещер", споделя момчето.

Ритуално убийство на момче потресе Великобритания

Мъките на едно дете

Когато се връщал у дома от училище, доведеният му баща го посрещал с парче кабел. И го пребивал. Това се случвало по няколко пъти в седмицата. "Винаги, когато мама се опитваше да ме предпази, той ѝ забиваше по един юмрук в корема", спомня си Йозеф. Агресията на доведения му баща ескалирала преди няколко седмици, когато майката на детето починала внезапно от инфекциозно заболяване. Мъжът обвинил 10-годишния Йозеф за смъртта ѝ - казал му, че бил омагьосал майка си и го изгонил.

Черна магия е в основата на зачестилите ритуални убийства в Либерия

Експерти твърдят, че всяка година в Нигерия има стотици случаи на деца, които биват тормозени от собствените си родители, защото ги смятат за зли вещици. Тези деца стават жертва на жестоко насилие, което нерядко води и до смърт. В много от случаите децата биват отлъчени от семейството, в резултат от което те се озовават буквално на улицата.

Изследване по поръчка на ЕС стига до извода, че преследването на деца, обвинени във вещерство, е изключително тежко нарушение на човешките права, на което обаче почти никой не обръща внимание. Тази жестока практика е разпространена в много страни от Африка и в някои части на Азия, но най-тежко е положението именно в родината на Йозеф - Нигерия.

"Ако нощем детето не спира да плаче, бъдете сигурни, че е вещица"

Ловът на вещици има вековна традиция в този регион, обяснява нигерийският журналист Арукайно Умукоро. Предимно в селските райони на страната нещастните случаи, болестите, дори безработицата и вирусът на ХИВ са смятани за дело на зли магьосници. "Хората вярват, че някакви свръхестествени сили са виновни за всичките им беди", посочва Умукоро.

Доживотен затвор за конгоанци за ритуално убийство на дете

Но най-скандалното е, че местните църковни настоятелства умишлено насърчават разпространението на тази заблуда, тъй като това им носи финансови изгоди. "Те казват на хората: доведи ми детето си и до една седмица ще е излекувано. Срещу пари, естествено. И понеже повечето хора са необразовани, те се хващат на тази въдица", разказва журналистът.

Един пастор дори е написал своеобразен наръчник за родители, в който е описано как да се разкрие дали в детето се е вселил зъл дух. Един от съветите гласи: „Ако нощем детето не спира да плаче, това е сигурен знак, че е вещица".

Шестима души, набедени за магьосници, бяха убити в Бурунди

Мнозина запознати твърдят обаче, че за разпространението на това жестоко явление са виновни не само ламтящите за пари представители на църквата. Вина носи и т.нар. Ноливуд-индустрия, както на жаргон наричат местните филмови продукции. Много от тях допълнително насаждат заблудата, че вещици или други свръхестествени сили са в основата на всички злини, които сполетяват хората.

По правило хепиендът настъпва само благодарение на някакви магически ритуали. Необразованият човек лесно пренася видяното в тези филми в реалността. Има дори родители, които под въздействието на такива филмови продукции започват да търсят признаци за вещерство у собствените си деца.

Мечтата на Йозеф

Нигерийското правителство е добре запознато с този проблем. Още през 2008 година бяха затегнати законите, засягащи това явление, но до този момент няма нито един осъден. Случаят с 10-годишния Йозеф е показателен: полицията реагира едва след намесата на Дойче Веле. Междувременно доведеният баща на детето е задържан.

15 000 вампира живеят в тайна мрежа на Острова, твърди учен

А Йозеф? Момчето е настанено в дом за сираци. Още не е преодоляло травмата от загубата на майка си. Но поне знае, че повече няма да бъде тормозено от доведения си баща. 10-годишното дете си мечтае за нормален живот. И вече има конкретни планове: "Синът на една приятелка на покойната ми майка е лекар. Аз също искам да стана като него и да лекувам хората. Искам да помагам", казва Йозеф.

*Името е променено от редакцията на Дойче Веле