Община Благоевград пръска повторно зелените площи срещу кърлежи и влечуги
Община Благоевград пръска повторно зелените площи срещу кърлежи и влечуги / Снимка; Дарик, архив

Община Благоевград ще направи повторна дезакаризация на зелените площи в града. Целта е да бъде ограничено разпространението на инфекциозни заболявания. С настъпването на активния сезон за развитие на кърлежите всяка година се извършва обезпаразитяване на училища, социални домове, детски заведения и най-посещаваните тревни площи.

По предварително изготвен график, при добри метереологични условия, в дните от 24 до 26 юни 2016година, ще бъде направено повторно третиране на 450 дка тревни площи. То ще се е извършва в нощните и ранните часове на денонощието с биоцидният препарат АЛФАЦИН 60 СК, като карантинният срок е 24 часа. Паралелно с това площите ще бъдат третирани и с репеленти, отблъскващи влечугите.

С цел информираност на гражданите, във всеки обработен терен или обект ще бъдат поставени указателни табели, потвърждаващи третирането, с точно фиксирана дата, час на извършване и карантинен период. За предстоящата дезакаризация общинска администрация Благоевград е уведомила директорите на учебните заведения, социалните домове и детските заведения.