Нова награда в конкурса „Звезден път“ – „Звездичката на Дучева“
Нова награда в конкурса „Звезден път“ – „Звездичката на Дучева“ / Радка Минчева

Нова награда в деветото издание на Националния детски фестивал „Звезден път“. Освен традиционното Гран При и медалите в различните възрастови групи ще бъде връчен и призът „Звездичката на Дучева“. Това обявиха организаторите на събитието от сдружение „Бъдеще за Европа“. Конкурсът се организира съвместно с община Разград, Общински културен център и ОДМВР-Разград под патронажа на кмета на града, поредното му издание ще се случи в петък и събота.

Новата награда ще се връчи в раздел „индивидуални изпълнители“, тя е посветена на музикалния педагог Марияна Дучева, която е инициатор за провеждането на събитието, тя почина в края на миналата година.

Фестивалът „Звезден път“ се провежда под мотото „Детско изкуство за безопасност на движението“ – обяви председателят на сдружение „Бъдеще за Европа“ Златка Пенчева. Целта му е както насърчаване на творческите заложби на децата, така и ангажирането им със социално значими каузи.

За участие са се записали близо 300 деца. Певците са 70, което е двойно повече в сравнение с миналата година. Много са и танцовите формации от различни населени места от цялата страна. В категория „Рисунки“ са изпратени над 20 творби.

Председател на журито при певците е музикалният педагог Мая Райкова, а в състава му е победителката в „България търси талант“ през 2014 г. Кристина Иванова. Танцьорите ще оценява жури с председател хореографът Румян Занев.

Официалното откриване на Националния фестивал „Звезден път“ е от 17,00 ч. на 24 юни пред Общинския културен център. През деня от 10,00 ч. обаче ще се провежда песенният конкурс. На откриването ще се проведат инициативите, свързани с безопасността на движението, сред които викторина, водена от инспектор Дафина Бърнева от „Пътна полиция“-Разград. Ще участват и мотористите от клуб „Лудогорски братя“, които ще повозят с моторите си участниците във фестивала.

В събота от 9,00 ч. в залата на Общински културен център започна конкурсът по танци, а гала концертът е от 17,00 ч.

Входът за събитието е свободен, негови спонсори са: „Амилум България“, ЕТ“Пано Панов“ и фирма „Стебор“.