Момчил Неков продължава кампанията си в защита на българските хранителни продукти в ЕС
Момчил Неков продължава кампанията си в защита на българските хранителни продукти в ЕС / ПЕС/БСП

Евродепутатът от БСП от Групата на Социалистите и демократите Момчил Неков ще обяви в петък, 24 юни на Конференция в Дома на Европа в София, българските продукти, които имат потенциал да бъдат защитени по европейските схеми за качество на селскостопанските храни и продукти.

Това са регионални продукти от различни части на България, които са запазили автентичност и са съхранили местен поминък под една или друга форма.

Целта на кампанията е да се даде видимост на тези продукти, както и да се покаже културното и кулинарно богатство и разнообразие на страната ни. Продуктите със защита по европейските схеми за качество са потенциален механизъм за прекратяване на някои негативни тенденции в по-периферните региони. Те са и стимул за развитие на местната икономика, защото ангажират работна ръка и засилват регионалното самочувствие и идентичност.

Сред продуктите са месото от Източнобалканска свиня, Куртовският розов домат и Куртовската капия, Странджанският чай, Реселешкият воден лук, Еленският бут и др. на форума участие ще вземат експерти и производителите на посочените продукти.

Още миналата година на събора за народно творчество в Рожен Момчил Неков обяви началото на кампанията „Година на географските означения - да защитим българския вкус".

В рамките на изминалата година се идентифицираха български храни и продукти, които имат потенциала за защита по европейските схеми за качество на селскостопанските храни и продукти. Към момента България има само два успешно регистрирани продукта - горнооряховски суджук и българско розово масло. Кампанията е показала, че има много повече, които имат потенциала за започнат в близко бъдеще процес по регистрация и защита.