Комерсант: Британският референдум ще определи и съдбата на ЕС
Комерсант: Британският референдум ще определи и съдбата на ЕС / Thinkstock/Getty Images

Днешният исторически референдум във Великобритания ще определи бъдещето не само на кралството, но и на Европейския съюз, пише "Комерсант".

ЕС е изправен пред най-сериозното изпитание, откакто съществува - за пръв път в историята страна членка може доброволно да напусне общността. Референдумът за британското членство може да предизвика не само кардинално преразглеждане на ролята, която играе тази ключова европейска страна на международната арена, но и верижна реакция в ЕС. Победа на евроскептиците би вдъхновила техните съмишленици в други държави, добавя вестникът.

В навечерието на вота напрежението стигна върха си - разривът между противоборстващите лагери остава в рамките на статистическата грешка, отбелязва изданието. Негови експерти впрочем не очакват островът да скъса с ЕС: в решаващия момент британците ще помислят не за наплива от мигранти - ключовия аргумент на евроскептиците, а за собственото си финансово благополучие, за да не го изложат на удар.

Великобритания решава днес: Брекзит или не?

Първата промяна, която бие на очи след месеците агитация преди референдума, е дълбокото разцепление в британското общество. Страничният наблюдател го вижда в социологическите анкети, които през цялата кампания сочеха минимална разлика между привърженици и противници на евроинтеграцията, пише "Росийская газета".

Самите британци обаче усещат разцеплението далеч по-остро според московския официоз. "Който и да спечели в четвъртък, ще трябва да се примирим с резултата от референдума и с последиците - коментира лондонският журналист Теса Джоуел. - Строго погледнато, половината ще сме разочаровани от резултата. А с оглед на нивото на враждебност неизбежно ще има обвинения, че изгубилите са лишени от победа чрез измама."

Убеждават британците да останат в ЕС с „Операция Кроасан"

При всяко положение резултатът ще изисква от правителството незабавни действия, за да се съобрази с избора на британците. Но за управляващата Консервативна партия начело с премиера Дейвид Камерън ще е крайно трудно да действа в тази ситуация. Освен бившия кмет на Лондон Борис Джонсън най-малко половината консерватори, сред тях и министри, тръгнаха срещу Камерън и подкрепиха кампанията за излизане от ЕС. И недоволството на консерваторите от начина, по който премиерът водеше кампанията, е толкова силно, че самите консерватори се канят да повдигнат въпроса за вот на недоверие към Камерън, добавя всекидневникът.

Експерти споделят опасения, че в случай на Брекзит планетата ще бъде връхлетяна от нова вълна на икономическа криза. Ако оставим настрана първоначалните разноски на самото кралство, пише "Независимая газета".

Специалисти и политици се притесняват най-вече от евентуални проблеми на финансовите пазари, уточнява всекидневникът. Ярослав Лисоволик от Евразийската банка за развитие прогнозира, че през първите седмици Брекзитът ще доведе до повишена нестабилност на финансовите пазари. "От друга страна това отчасти ще бъде смекчено, доколкото очакванията за ускорено вдигане на лихвата от Федералния резерв на САЩ ще бъдат малко по-ниски. Тези два риска взаимно се компенсират донякъде. Ако Брекзитът стане реалност, американците ще отложат повишаването на лихвата до края на годината", смята експертът.

Ренци към британците: Направете си услуга и останете в ЕС

Според Лисоволик излизане на кралството от ЕС "може да се отрази негативно на валутите от развиващите се пазари", включително на руската рубла. "Може също така да се усети натиск върху суровините и цените на петрола", добавя той.

При победа на евроскептиците във Великобритания британската лира рязко ще спадне към еврото, а и двете валути ще спаднат към долара, прогнозира "Московский комсомолец". Курсът на руската рубла може да се срине почти с 20 на сто, твърди "Росийская газета".

Според "РБК" обаче компаниите и банките в Русия "се подготвят за евентуалните рискове" - "бизнесът и властите следят гласуването по въпроса за Брекзит и се страхуват главно от краткосрочен ефект - да се засили нестабилността на пазарите, а активите да поевтинеят".

Ако кралството напусне ЕС, това може да подкопае статута на Лондон като център за финансови и правни услуги и градът няма да е толкова привлекателен, включително за онези руски бизнесмени, за които е основно или второ местожителство, отбелязва пред "РБК" Филип Хансън, експерт от британския Кралски клуб за международни отношения "Чатъм хаус".

Бурните отношения на Великобритания с ЕС

Лондон традиционно привлича руски емитенти като място за инвестиране на ценни книжа в чужбина, а заможни хора от Русия са свикнали да купуват недвижими имоти в този град, които при Брекзит ще поевтинеят, изтъква аналитикът.

Великобритания е 14-ят по стокообмен търговски партньор на Русия; по данни на руските митници двустранната търговия през 2015 г. е стигнала 11,2 милиарда долара. Според Хансън обаче евентуален Брекзит ще има слабо влияние върху търговията с Русия, добавя вестникът.

Източник: БТА