Какво предвижда чл. 50 от Лисабонския договор в случай на напускане на членка на ЕС
Какво предвижда чл. 50 от Лисабонския договор в случай на напускане на членка на ЕС / Guliver/Getty Images

Европейският съюз е в шок след резултата от референдума във Великобритания. Досега нито една страна членка не е напускала общността, а член 50 от Лисабонския договор, който указва как една държава може да излезе от блока, не дава много подробности.

Той представя схематична правна рамка за двегодишен период на напускане, но мнозина се страхуват, че процесът може бързо да стане мъчителен, разстройвайки икономиката и отношенията в общността, предаде Ройтерс.

Британците решиха: Великобритания напуска ЕС

Според член 50 от Лисабонския договор страна членка, която реши да напусне ЕС, следва да уведоми Европейския съвет за своето намерение. Общността следва да преговаря и да сключи споразумение с държавата, което да очертае условията за нейното напускане, като се вземе предвид рамката на бъдещите й отношения със съюза. Споразумението следва да бъде сключено от Съвета на ЕС с квалифицирано мнозинство.

Член 50 постановява договорите на ЕС да спрат да се прилагат за съответната страна от датата на влизане в сила на споразумението за напускане или в случай че това не стане - две години след уведомлението, освен ако Европейският съвет в съгласие с държавата членка не вземе единодушно решение за удължаване на този период.

В разпоредбата се предвижда този член на Европейския съвет или на Съвета на ЕС, който представлява напускащата страна, да не участва в обсъжданията или в решенията, които я засягат.

Необходимо е ЕС бързо да запълни празнина от 7 милиарда евро в годишния си бюджет от 145 милиарда евро, който в момента е разчетен до 2020 г., след като губи вноските на Великобритания и в същото време си спестява това, което страната получава от сметките на общността.

ЕС ще иска да изясни колкото се може по-скоро статута на физическите и юридическите лица, които в момента се ползват от правата си да търгуват, работят и живеят от двете страни на една бъдеща граница между Великобритания и ЕС.

Великобритания вероятно ще се откаже от шестмесечното си председателство на ЕС, което е планирано да започне през юли догодина. Нейното място може да бъде заето от Естония или евентуално Малта или Хърватия.

Източник: БТА