Юнкер иска старт на преговорите за напускането на Великобритания веднага
Юнкер иска старт на преговорите за напускането на Великобритания веднага / Guliver/Getty Images

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че иска да започне преговорите по излизането на Великобритания от ЕС още сега.

По думите му няма причина да се чака до октомври, когато британският премиер Дейвид Камерън обяви, че ще напусне поста си, предаде Ройтерс.

Лидерите на ЕС разискват в сряда как ще протече разводът с Великобритания

"Вчера британците решиха, че искат да напуснат Европейския съюз, така че няма смисъл да се чака до октомври, за да договаряме условията на излизането им. Бих искал да започнем веднага", каза Юнкер за германската телевизия А Ер Де.

Той заяви, че ЕС "ще подходи разумно" към преговорите за раздяла с Великобритания. "Това не е развод по взаимно съгласие, но и без това не беше някаква силна любовна връзка", отбеляза Юнкер за отношенията между Брюксел и Лондон.

По-рано днес сайтът "ЕU Observer" излезе с предположението, че в най-скоро време в състава ЕК ще бъде обособен комисар, който ще наблюдава процеса по излизането на Великобритания от ЕС.

ЕС разчита да получи от Лондон официално уведомление за намерението на Великобритания да напусне общността в рамките на две до четири седмици. Това ще даде възможност да започнат преговорите по излизане.

Източник: БТА