115 г. чества читалище Искрица в село Скобелево
115 г. чества читалище Искрица в село Скобелево / Darik News, архив

115-годишнината си отбелязва днес НЧ "Искрица - 1901" в димитровградското село Скобелево. Програмата започва от 11 ч. в салона на читалището. Отличени за активната им дейност ще бъдат читалищни дейци. Доклад за историята на читалището включва също програмата. В нея ще участват също самодейците от читалището и фолклорни колективи от други читалища в общината и региона.

НЧ „Искрица 1901” е създадено от будни скобелевци, като първият председател на читалищното настоятелство е Александър Ралов- син на съратника на Васил Левски Димитър Ралов. Първият устав на читалището е приет през 1905 г. и публикуван в бр. 115 на Държавен вестник.

 

В периода 1964-1976 г. читалището развива активна дейност- театрална група, кръжоци, фолклорни състави. Огромна проучвателна дейност оставя след себе си д-р Кръстю Панчев, който събира тракийски обичаи. През 1975 г. по линия на ЮНЕСКО скобелевското читалище представя в Белгия „Тракийска сватба”. Активна дейност развива НЧ „Искрица- 1901” и сега. То е инициатор и организатор на Яворови възпоменателни дни, чийто домакин е.