Ненчев: Резултатът от референдума във Великобритания ще има оздравителен ефект за ЕС
Ненчев: Резултатът от референдума във Великобритания ще има оздравителен ефект за ЕС / БГНЕС, архив

"Резултатът от референдума във Великобритания ще има оздравителен ефект за ЕС", заяви във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев.

По думите му европейците ще си дадат сметка за необходимостта от единност.

Българка в Англия: Възрастните са доволни от Брекзит, младите - притеснени

„Резултатите са ясни. Самите инициатори на референдума като че ли са твърде разколебани и объркани. Това ми дава основание да смятам, че случилото се ще събуди здравата мисъл. Някак хората започнаха да осъзнават, че е много лесно да се говори популистки, но е трудно да се оправят грешките на популистите", добави Ненчев.

Той изключи възможността случилото се във Великобритания да окаже влияние върху НАТО и военната политика на членките. Министърът поясни също, че скоро се е срещал с английския си колега, който е дал ясна заявка за задълбочаване на връзките между натовските страни и укрепването на алианса.

Министърът на отбраната заяви също, че ремонтирането на двигателите за българските самолети върви по план.

България ще купи поне 12 изтребители

По думите му полската страна спазва всичките си ангажименти. Ненчев обаче беше категоричен, че в бъдеще страната ни сама ще се справя с техническите проблеми при авиацията, защото министерството е на път да си върне ремонтния завод, където тези дейности са извършвани в миналото. Ненчев поясни, че е силно обнадежден за предстоящата среща на страните-членки на НАТО във Варшава, която ще се проведе след няколко дни. Той обясни, че страната ни е изпълнила всичките си ангажименти и задължения, в това число - и повишен бюджет за отбраната, както и План за развитие на отбранителните способности.

„Приехме така наречената съвместна охрана на въздушното пространство. Изградихме интегриран щабен елемент на НАТО в София. Свършихме огромна работа. Само преди няколко месеца Народното събрание одобри няколко инвестиционни проекта. За придобиване на нови изтребители и два патрулни кораба. Аз почувствах удовлетворение", поясни Ненчев.

Министърът беше във Велико Търново за провеждането на областно събрание на БЗНС. По време на срещата, в която се включиха 200 делегати от областта, беше дискутирано участието на партията му в президентските избори. В тази връзка Ненчев беше категоричен, че позицията на БЗНС е последователна.

„Нашата позиция винаги е била ясна. На първо място, настояваме да се явим заедно с нашите партньори от ГЕРБ. Ще направя една препратка с Великобритания. Нека не си правим илюзии, нека да не си играем с огъня и да помислим за бъдещето на България. Не е без значение кой ще бъде следващият президент, защото той формира политиката в сферата на сигурността", каза Ненчев.

Той допусна и варианта обаче общата кандидатура да не се реализира и да се издигне отделна кандидатура на Реформаторския блок, от който е част и БЗНС. Като краен вариант Ненчев обясни, че партията му е готова и за самостоятелно участие на изборите, макар че това не е обсъждано. Според него атмосферата в Реформаторския блок е добра, а коалиционните партньори са единни. Той отрече да е обсъждан вариант за евентуална кандидат-президентска двойка Цачева-Зеленогорски и призна, че е научил това от медиите.