Кунева: Какво казваме на младите учители с 600 лв. заплата?
Кунева: Какво казваме на младите учители с 600 лв. заплата? / sxc.hu

„Ще бъде точно така, както казах и както сме записали в колективния трудов договор", заяви министърът на образованието Меглена Кунева, в отговор на въпрос дали ще има увеличение на учителските заплати.

Борисов: Рано е да се говори за повишение на заплати, нека да дойде октомври

„Ще работим за това увеличение. Колективният трудов договор се подписва сега, защото даваме сигнал към бюджета, а всеки бюджет дава политическата визия. Тази година се пенсионираха 4 500 учители, в рамките на 10 години ще са 45 000. Какво казваме на младите учители с 600 лв. заплата? Разбирам, че 10% едва ли ще бъдат най-многото, което може да ги зарадва, но заедно с възможностите за квалификация и допълнителен труд, това дава друга картина на професията. Основното, което е важно - държавата мисли и се грижи за своите учители", коментира в Кюстендил вицепремиерът Кунева.

Борисов определи като добро пожелание казаното от Кунева за учителските заплати

На въпрос на Дарик дали премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов са я разбрали, както и дали няма да се чувства неудобно след Бюджет 2017, Кунева допълни:

„Министърът на финансите каза същата седмица, че образованието и отбраната са приоритет, аз се радвам на това и му благодарих. Смятам, че когато ние сме обединени в една толкова благородна цел, каквато е образованието, няма как да не станем по- цялостна нация. Всички сме българи и ще се разберем".