Иван Звездев сготви Еньова гозба на празника в Делчево
Иван Звездев сготви Еньова гозба на празника в Делчево / Снимка: Община Гоце Делчев

Стотици хора се събраха на мегдана в село Делчево, за да отпразнуват за поредна година Еньовден. Летният фестивал "Еньоовденски тайнства", организиран от община Гоце Делчев вече е традиция, която се спазва повече от 10 години.

Първият ден на фестивала започна със състезание по колоездене. По-късно, малки и големи участваха в приключенска разходка по пътеките около селото за бране билки и цветя. Младите момичета и тази година изпълниха ритуала „Мълчана вода” в местността „Вълчова тумба”.

Неделният ден започна с посрещане на слънцето и бране на билки в местността „Вълчова тумба”. След това на площада в Делчево започна същинският празник. Десетки момичета се включиха в изработването на красиви еньовски венци и бяха наградени за твоята фантазия. И тази година Еньовата буля отправи своята благословия, а всички, които пожелаха, се провряха през Еньовския венец за здраве и късмет. На мегдана в Делчевоимаше също и ателие по грънчарство. Магически еньовски тайни за билките и интересни кулинарни изкушения представиха учениците от ПГ по МСС „Пейо Яворов“.

Специален гост на фестивала тази година бе топ-готвачът Иван Звездев. Той сготви на мегдана в селото вкусна Еньова гозба, подправена с много билки, произведени в неговата градина. Присъствието на шеф Звездев в село Делчево направи празника за всички жители и гости още по-голям. десетки се снимаха с него, мнозина поискаха кулинарни съвети и напътствия. С помощта на трима ученици от ПГ по МСС, Иван Звездев приготви вкусна еньовска гозба, подправена със 7 билки и раздаде за дегустация 247 порции.

Освен че подробно представи етапите на приговяне на ястието, шеф Звездев разказа много интересни неща за различните билки на присъстващите, а трима от тях получиха награди, заради познанията си.

И тази година на площада в китното село имаше благотворителен базар „Билки за лек и вкус“, където всеки можеше да си закупи билка. Със събраните средства ще се подпомогнат жени с онкологични заболявания от Гоце Делчев и региона.