Парламентарният вот в Испания не зададе ясна посока за политическото й бъдеще
Парламентарният вот в Испания не зададе ясна посока за политическото й бъдеще / Guliver/Getty Images

Генералният секретар на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес поздрави премиера и водач на Народната партия Мариано Рахой с победата на парламентарните избори, предаде ТАСС. Санчес, чиято партия е на второ място, изтъкна, че все пак противно на прогнозите социалистите са на първо място сред левите сили.

При обработени 98,78% от бюлетините консервативната Народна партия получава 137 места в 350-членния Конгрес на депутатите (долната камара на парламента), съобщи испанското вътрешно министерство. Макар да са на първо място, консерваторите не успяха да си осигурят абсолютно мнозинство от 176 мандата, за да могат да съставят самостоятелно правителство. На второ място с 85 депутати е социалистическата партия, на трето коалицията "Унидос подемос" със 71 места, а на четвърто - "Сиудаданос" с 32.

Водачът на "Унидос Подемос" Пабло Иглесиас каза, че извънредните избори отново не са дали задоволителен резултат. Той изрази безпокойство от загубата на подкрепата за коалицията и призна, че е очаквал друг резултат.

Рахой настоява за "за правото да управлява" в Испания

Повторните избори в Испания отново не успяха да изяснят политическото бъдеще на петата европейска икономика, отбелязва агенция АП. Основните партии като цяло получиха резултати, подобни на декемврийските избори, довели до продължила шест месеца безизходица и невъзможност да се състави коалиционно правителство.

Парламентарният вот в Испания не зададе ясна посока за политическото й бъдеще
netinfo

Консервативната партия, която отново е на първо място, сега се представи по-добре и получи повече депутати, отколкото през декември (тогава те бяха 123), но все пак недостатъчно за самостоятелно управление. Това значи, че ще са й необходими коалиционни партньори, ако иска да управлява. Досегашните й опити обаче в това отношение се провалиха.

Испанската социалистическа работническа партия е на второ място с 85 места, което е с пет места по-малко от преди шест месеца. Тя все пак запази влиянието си, изпреварвайки радикалния ляв съюз "Унидос подемос", който е на трето място със 71 депутати. Коалицията се надяваше да изпревари социалистите и да разчупи традиционния за Испания двупартиен модел, при който Народната партия и социалистическата дълги години се редуваха на власт.

Парламентарният вот в Испания не зададе ясна посока за политическото й бъдеще
netinfo

Парламентарният вот в Испания не зададе ясна посока за политическото й бъдеще
netinfo

Либералната и пробизнес ориентирана партия "Сиудаданос" остана на четвърто място с 32 места. Останалата част от вота се разпределя между по-малки партии.

През следващите седмици се очакват нови трудни преговори за формиране на управляваща коалиция. Иглесиас, водачът на "Унидос подемос", беше казал, че иска да се договори със социалистите, за да отстрани Рахой, но досега препъникамъкът бе становището на Иглесиас да се позволи на Каталуния да организира референдум за независимост. Социалистите бяха категорично против "Сиудаданос", готови са за преговори и с Народната партия, и със социалистическата, но не и с "Унидос подемос".

Източник: БТА