БСП ще иска оставката на зам.-кмета на Благоевград
БСП ще иска оставката на зам.-кмета на Благоевград / Дарик, архив

БСП в Благоевград ще поиска оставката на заместник-кмета Христина Шопова заради преструктурирането на Младежкия дом и Центъра по изкуствата. Според социалистите решението за реформирането на двата културни института и сливането им в един общ Център за личностно израстване е прибързано, тъй като едва през август ще се създаде новото звено.

„Не може първо да се закрие една структура, а чак след два месеца да се създава ново звено. 28 човека от Младежкия дом и Центъра по изкуствата ще отидат на борсата за два месеца. Ресорният заместник -кмет се мотивира, че предстои обособяване на Център за личностно развитие в Благоевград, в който да се обединят дейностите. Това ще стане евентуално след 1 август, когато се очаква да бъде приет на национално ниво нов Закон за училищното и предучилищното възпитание. Защо обаче се закриват институции месеци преди създаването на новата структура", попита общинската съветничка от БСП Гергана Янчева.

"Ако Христина Шопова не изпълни декларираното пред Общинския съвет, че хората, работещи в Младежкия дом и Обединения детски комплекс, няма да останат на улицата, а ще бъдат в Бюрото по труда само за два месеца, то ние ще поискаме нейната оставка", категоричен бе лидерът на  БСП в Благоевград Николай Бошкилов.

"Това е или управленско безсилие на управляващите в Благоевград или злонамерен акт, който цели да освободи от някои хора, зза да назначи други", заяви народният представител Кристиан Вигенин.