Лондон изключва произвеждането на втори референдум за Брекзит
Лондон изключва произвеждането на втори референдум за Брекзит / БГНЕС

Британският държавен министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън изключи възможността за произвеждане на втори референдум за Брекзита и заяви в интервю, публикувано в полския консервативен в. "Жечпосполита", че "при демокрацията трябва да се зачитат резултатите от референдумите", предаде Франс прес.

Идеята за нов референдум беше повдигната вчера от лидера на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински.

Как и Наполеон се подписа за нов референдум във Великобритания?

В понеделник Лидингтън участва в състоялата се във Варшава среща на министрите на външните работи и високопоставени представители на 10 страни от ЕС, организирана по инициатива на полския външен министър Витолд Вашчиковски.

Лидингтън подчерта, че избирателната активност е била много висока. Гласували са над 72 на сто от избирателите, повече отколкото на последните парламентарни избори, посочи той.

Над 2 млн. британски подписа под петиция за нов референдум

Разпадането на Великобритания, ако Шотландия реши да напусне Обединеното кралство, "би било трагедия", заяви Лидингтън. "Излизането на Шотландия от Великобритания може да има тежки икономически последици" и няма гаранции, че тя ще се присъедини бързо към ЕС, добави той.

Шотландският първи министър Никола Стърджън се лъже, ако смята, че шотландският парламент има право на вето върху референдума от 23 юни, добави Лидингтън.

Източник: БТА