Социалният министър предлага майките с високи заплати да могат по-рано да се връщат на работа
Социалният министър предлага майките с високи заплати да могат по-рано да се връщат на работа / Дарик - архив

"Имам намерение да подготвя промени в Кодекса на труда, които ще стимулират майките с по-високи доходи да се върнат по-рано на работа" - това заяви във Враца министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Обмисля се също въвеждането на допълнителни форми в трудовото законодателство, които да са в помощ на работещите майки, така че те по-добре да съчетават служебните и семейните си ангажименти. Новите възможности ще се отнася и до бащите, които ползват родителски права. "Това е начинът, по който трябва да подпомогнем работещите хора, а не със социални плащания" - категорична бе министър Русинова. През юли министерството на труда и социалната политика ще стартира възможността публичните институции, общините и областните управители да кандидатстват по проект "Красива България" с проекти за организиране на детски кътове и занимални за работещите служители.

Във Враца социалният министър посети една от двете социални трапезарии, които предлагат топъл обяд за бедни. Враца е сред първите общини в България, която спечели проект за целогодишната работа на социалните трапезарии. По този проект 120 човека в община Враца получават топъл обяд. Проектът се реализира по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. Около 8 000 човека в България получават вече целогодишно топъл обяд, който включва супа, основно ястие и десерт. Стотина са общините до момента, които имат такива проекти. Очаква се в следващите месеци по тази програма да се включат и останалите общини в страната. Годишното финансиране на тази социална услуга е на стойност около 2.5 милиона лева, осигурени по тази европейска програма.

Кметът на Враца Калин Каменов благодари на министър Зорница Русинова за активната подкрепа, която тя оказва на общината. С нейно съдействие са отпуснати допълнителни бройки за лични асистенти, след недоволство сред гражданите за недостатъчните помощници в дома.

Областният управител Малина Николова благодари лично за взетото решение да продължат ремонтите на ул. "Лукашов" 1 във Враца, където ще бъдат настанени двете дирекции за социално подпомагане. На новото място е предвидено изграждането на удобна приемна за граждани, която ще се намира на първия етаж. Обществената поръчка в момента е на етап за избор на изпълнител. Стойността на ремонта е 306 000 лева.

Обиколката на социалния министър във Враца продължи с посещение в един от Центровете за настаняване от семеен тип.