Продават преференциално общински имоти на потърпевши от бедствието в „Аспарухово”
Продават преференциално общински имоти на потърпевши от бедствието в „Аспарухово” / Dariknews.bg, архив

По предложение на общинските съветници от групата на ГЕРБ във варненския местен парламент потърпевши от бедствието в „Аспарухово” ще могат да закупят преференциално недвижимите имоти – общинска собственост, върху които са били законно построени домовете им. Става въпрос за общо 7 имота, сградите върху които са станали опасни в резултат от водната стихия, сполетяла района преди две години, и поради тази причина са били съборени. По силата на вота на Общинския съвет на днешната сесия семействата, които притежават документи за собственост на вече съборените къщи, ще могат да закупят съответните общински поземлени имоти на цена, формирана от данъчната им оценка.

В решението на местния парламент се уточнява, че продажбата се отнася до частта от имотите, която не попада в сервитута на проектирания отводнителен канал или в обхвата на други инфраструктурни мероприятия с публичен характер.

„Бедствието в „Аспарухово” наложи да бъдат взети трудни и непопулярни решения, в това число и да бъдат съборени част от домовете, попаднали в капана на водната стихия и станали опасни за живота на хората, които ги обитават. Поемайки моралната отговорност към тези жители на квартала, община Варна трябва да им даде право да закупят съответния недвижим имот – частна общинска собственост, в обхват извън одобрените с решения № 239-8/7/20.04.2016 г. и № 237-8/7/20.04.2016 г. на Общински съвет – Варна ПУП-ПР – план-извадки”, се изтъква в мотивите за предложението, представено от Марица Гърдева, председател на групата ГЕРБ в ОбС-Варна.