Президентът на Украйна Петро Порошенко идва на официално посещение у нас
Президентът на Украйна Петро Порошенко идва на официално посещение у нас / БГНЕС, архив

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев, президентът на Украйна Петро Порошенко ще бъде на еднодневно официално посещение в България на 30 юни. Това съобщиха от прессекретариата на българския президент.

Въпроси на двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество, на регионалната и международната сигурност, както и от европейския дневен ред, ще бъдат акцент по време на разговорите на президента Росен Плевнелиев с украинския му колега Петро Порошенко.

В 11.00 ч. държавният глава Росен Плевнелиев ще посрещне президента Петро Порошенко с официална церемония на пл. "Св. Александър Невски" в столицата.

За 11.25 ч. в сградата на "Дондуков" 2 е предвидена официална снимка на двамата президенти, след което Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще проведат разговор "на четири очи".

От 11.50 ч. ще се проведат пленарните разговори на двете официални делегации, след което на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 и в присъствието на президентите Росен Плевнелиев и Петро Порошенко ще бъдат подписани двустранни документи - Междуправителствено споразумение за сътрудничество при бедствия, Меморандум между Министерствата на младежта и спорта на Република България и Украйна за сътрудничество между младежта, Споразумение между Българската академия на науките (БАН) и Държавната космическа агенция на Украйна (ДКАУ) за сътрудничество в рамките на космическия експеримент "Йонасат микро" на базата на космическия апарат "Микросат-М".

Час по-късно президентът Росен Плевнелиев и президентът Петро Порошенко ще дадат съвместна пресконференция.

В рамките на официалната си визита в София Петро Порошенко ще разговаря и с министър-председателя Бойко Борисов. В столицата Порошенко ще открие паметник на националния герой на Украйна Тарас Шевченко, а в Хисаря ще разговаря с украински военнослужещи, настанени за рехабилитация във Военния санаториум "Калероя".