Мартин Шулц очаква стартa на разговорите за „Брекзита“ през септември
Мартин Шулц очаква стартa на разговорите за „Брекзита“ през септември / БГНЕС, архив

Великобритания през септември трябва да започне преговори за излизане от Евросъюза, заяви председателят на Европарламента Мартин Шулц. „Дълго да се чака е невъзможно. Поне през септември трябва поне да започнем преговорите“, изтъкна той при пристигането си на срещата на върха на ЕС.

По-рано днес Европарламентът одобри резолюция, призоваваща Лондон веднага да задейства процедурата за излизането на страната от ЕС.

Решението на народа на Великобритания да напусне Европейския съюз няма да внесе корекции в стратегията на страните-членки от общността за борба с терористичната групировка „Ислямска държава“, коментира още Шулц.

Шулц за пореден път заяви, че властите в Лондон трябва колкото е възможно по-бързо да се обърнат към ЕС с официална молба за излизане от общността в съответствие с член 50 на Лисабонския договор. „Това е много болезнен процес, ние нямаме право да чакаме прекалено дълго“, отбеляза политикът.

На 23 юни жителите на Великобритания гласуваха на референдум за напускане на Евросъюза. Тази позиция беше подкрепена от 52% от избирателите, на обратното мнение бяха - 48%. За напускане гласуваха Англия и Уелс, а за оставане Лондон, Шотландия и Северна Ирландия.

Брюксел призова Лондон да започне възможно най-бързо процедурата за „Брекзит“.

Източник: БГНЕС