Полският външен министър иска оставката на лидерите на ЕК
Полският външен министър иска оставката на лидерите на ЕК / БГНЕС, архив

Полският външен министър Витолд Вашчиковски поиска днес ръководството на Европейската комисия да подаде оставка, тъй като се е провалила и не е могла да запази единството на ЕС. Доказателство е решението на Великобритания да напусне блока.

Според Вашчиковски някои правомощия на Комисията би трябвало да се прехвърлят на Европейския съвет, който за разлика от Комисията разполага с демократичен мандат, предаде Ройтерс.

Управляващата в Полша евроскептична партия "Право и справедливост" (ПиС) е в конфликт с Брюксел по въпроси като конституционния съд, миграционната политика, политиката по отношение на климата и изсичането на древни гори, припомня агенцията.

"Питаме дали това ръководство на ЕК, което само преди месец призоваваше политиците да престанат да се вслушват в избирателите си, има право да продължава да функционира, да управлява Европа. По наше мнение - не", заяви министърът.

"С тази задача би трябвало да се заемат нови политици, нови комисари, а най-вече трябва да дадем нови правомощия на Европейския съвет, тъй като той се състои от политици, които имат демократичен мандат", допълни той.

"В политиката, когато даден политически проект се провали - в случая политическият проект за запазване на европейското единство - обикновено трябва или да се променят правилата на играта, или да се даде шанс на други политици да подобрят проекта", подчерта Вашчиковски.

През май председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза, че някои държавни глави от съюза слушат само избирателите си и не развиват "общо европейско чувство". Той разкритикува също нежеланието на някои централно- и източноевропейски страни, присъединили се към съюза през 2004 г., да приемат мигрантските квоти, предложени от Еврокомисията.

Източник: БТА