ООН избра Боливия, Швеция и Етиопия за непостоянни членки на СС
ООН избра Боливия, Швеция и Етиопия за непостоянни членки на СС / БГНЕС, архив

Общото събрание на ООН избра Боливия, Швеция и Етиопия за непостоянни членки на Съвета за сигурност в периода 2017-2018 г. Всяка една от трите страни е успяла да спечели необходимите за това две трети от гласовете на присъстващите делегати на 193-те страни от Общото събрание.

Най-голяма подкрепа са получили Етиопия и Боливия. И двете страни събраха по 185 гласа и спечелиха местата в своите съответни групи в Съвета - африканската и латиноамериканската.

Швеция получи 134 гласа, запазвайки за себе си едно от двете места, предвидени за западноевропейските държави. За другото място ще се борят Холандия и Италия, които не можаха да получат достатъчен брой гласове при първото гласуване. Без изменение остава ситуацията в групата на азиатските държави, където за едното място се борят Казахстан и Тайланд.

Резултатите от гласуването на следващия кръг трябва да станат ясни до час.
Новите членки ще заемат местата си до постоянните членки Франция, Великобритания, Русия, САЩ и Китай от 1 януари следващата година. Тогава изтича мандатът на Венецуела, Ангола, Испания, Нова Зеландия и Малайзия.

Останалите пет непостоянни членки - Египет, Сенегал, Украйна, Уругвай и Япония ще останат в Съвет до края на 2017 г.

Източник: БГНЕС