Какво трябва да знаят шофьорите с инвалидна карта
Какво трябва да знаят шофьорите с инвалидна карта / снимка: live.varna.bg

Правомощията и привилегиите на хората с трайни увреждания при управление на МПС бяха обсъдени на среща в Община Варна, в която се включиха Тодор Иванов, зам.-кмет, Обретен Михов - председател на Дружество на хора с увреждания „Бриз" към Съюза на инвалидите в България, представители на сектор „Пътна полиция" и група „Общинска полиция".

По време на разговорите бяха разгледани и теми, касаещи издаването и ползването на инвалидни карти и стикери, разпоредбите на чл. 50 ал. 3 от ППЗДвП и местата, определени за паркиране на МПС, управлявани и обслужващи хора с трайни увреждания. Припомнено бе, че за ползване на такива площи е необходимо гражданите да притежават валидна карта, издадена от Община Варна, която трябва да бъде поставена в долния десен ъгъл на предното стъкло на превозното средство и да се сваля, когато то не обслужва притежателя на документа. Разяснено бе още, че притежанието на инвалидна карта или стикер не означава неспазване на всички знаци за паркиране.

Съгласно чл. 50 ал. 2 т. 3 от ППЗДвП, забраните, въведени с пътни знаци В2, В3, В14, В27 - по отношение на престоя, и В28 - не се отнасят за пътни превозни средства, обслужващи лица, притежаващи документ за инвалидност. Всички останали нарушения на ЗДвП, влкючително и от водачи на МПС, обслужващи хора с увреждания, се санкционират от контролните органи по установения ред.

Гражданите с увреждания трябва да знаят, че наличието на инвалиден стикер не дава право за ползване привилегията на чл. 50, ал. 2, т. 3 от ППЗДвП! Валидният документ е инвалидната карта със снимка, поставена по реда на чл. 18 ал. 1 т. 7 от правилника.

Подаването на молба за издаване на горните документи също не води до ползване предимствата, регламентирани в нормативния акт. Тези предимства могат да се ползват от хората с увреждания само след окончателното решение на съответната лекарска комисия и издаване на инвалидната карта.

При изпълнение на служебните си задължения служителите от група „Общинска полиция" и сектор „Пътна полиция" на ОД МВР Варна ежедневно извършват проверки на изрично определените места за паркиране на хора с увреждания. При констатиране на нарушения - паркиране на МПС на инвалидно място, без наличието на съответните документи, водачите се санкционират, като минималната глоба е 200 лв.