Прокуратурата погва заловения избягал затворник и за отвличане на такси
Прокуратурата погва заловения избягал затворник и за отвличане на такси / ThinkStock/Getty Images

Окръжната прокуратура в Силистра води следствено дело за отвличане на таксиметров шофьор срещу заловения избягал затворник Димитър Братанов с прякор Кокала.

По-рано днес той беше заловен от полицията в околностите на града след гонка със служителите на реда, при която стреля по униформените.

Избягалият от затвора във Варна Братанов бил засечен в сряда в центъра на крайдунавския град. При опит да бъде задържан обаче той извадил оръжие и стрелял по полицаите. След това се качил в таксиметров автомобил и със заплахи принудил шофьора да го откара до произволно избран адрес.

Екшън в Силистра: Полицаи гониха избягал затворник под дъжд от куршуми

Там нападателят слязъл, произвел още изстрели и се барикадирал в празна къща наблизо. Съседка потвърди, че мъжът продължил да стреля по полицаите и след като се барикадирал в къщата.

Районът е бил отцепен и са започнали преговори с барикадиралия се мъж. В тях е участвал и зам.-окръжен прокурор от Силистра. След около половин час той е бил склонен да се предаде. У него са открити два пистолета, с единия от които е стрелял срещу полицейския патрул.

Задържаният в Силистра затворник замесен в атентат срещу окръжен прокурор

Мъжът е бил в затвора в Белене, но заради променен режим е преместен във Варна, откъдето е избягал и се издирваше от 31 май тази година. В Силистра Братанов е добре известен и е осъждан десет пъти, като той има и присъда като един от извършителите на бомбен атентат срещу бивш окръжен прокурор на Силистра преди години.