Три секвои на 130 години живеят в горите в Кюстендилско. Гигантите са от семейството на най-старите същества на планетата, съобщава Нова телевизия.

Родината на този уникален вид е планината Сиера Невада в Калифорния. Секвоята е иглолистно дърво, живеещо до над 4000 години. Считано е за най-високото дърво в света. Достига до над 115 метра височина. Най-голямото дърво на света е гигантската секвоя „Генерал Шърман" в Калифорния. То се счита и за най-бързо растящото дърво в света. Тежи около 1300 тона.

Легенда за хилядолетния чинар, на който Аспарух си е връзвал коня (СНИМКИ)

У нас три уникални вековни секвои гордо се извисяват в местността „Ючбунар" край кюстендилското село Богослов. Те са обявени за природна забележителност през 1989 г. с цел опазване на вековни дървета. „Тризначките" са най-старите секвои Гигантея в България.

Около трите дървета, високи над 30 метра, се е самозалесила цяла горичка от около 100 секвои. Това е единствената у нас гора от този вид.

Върба на 160 години става туристическа атракция в село Голяма вода

„Уникалното и неповторимото за този район е, че тези три секвои могат да се размножават. Семената са жизнеспособни и от тях се получават нови фиданки", разказа екологът в Община Кюстендил Ирина Велкова.

Секвоите съществуват още от времето на динозаврите. На практика те са вечни. Имат способността дори да се самолекуват.

Удължават живота на Стария бряст

Преди около 20 милиона години гигантските секвои изчезват от Европа. И въпреки че според учени дървото не вирее в Азия, Африка и Европа, то оказва се, че у нас единични екземпляри има на доста места. Секвоя Гигантея има и в двора на Боянската църква. Там през 1907 г. тя е засадена лично от цар Фердинанд. В световен мащаб секвоята е застрашен вид.

Източник: Нова телевизия