Преобразен Григор напомни за себе си и смачка Симон
Преобразен Григор напомни за себе си и смачка Симон / Gulliver/GettyImages

Страхотен Григор Димитров напомни за най-добрата своя версия и победи 20-ия в световната ранглиста Жил Симон с 3:1 сета - 6:3, 7:6(1), 4:6, 6:4!

Гришо показа отлична игра срещу французина, срещу когото имаше 5 загуби в досегашните им 6 мача.

В първите два сета българинът бе впечатляващ и накара своите фенове да си припомнят великолепните му изяви през 2014. След 6:3 и 7:6 Димитров се доближи на сет от успеха. 
В началото на третата част обаче последва спад в играта на Гришо, от който опитният Симон се възползва моментално и поведе с два пробива аванс. Димитров върна единия, но за повече нямаше сили и така се стигна до четвърти сет.

В неговото начало сякаш отново Симон бе по-добър на корта, а пробивът аванс на французина подсказваше за решителен пети сет. Българинът обаче нямаше такива намерения и печелейки последните четири гейма си осигури победата.

Така след шестте поредни загуби, Григор записа втори пореден успех след този над Бьорн Фратанджело в първия кръг. Българинът даде поводи за оптимизъм с подобрен сервис, умела игра от задна линия и смели излизания на мрежата.

С победата Григор се класира за третия кръг, където негов съперник ще бъде американецът Стив Джонсън. Джонсън победи категорично Жереми Шарди с 3:0 сета по-рано през деня.

До момента двамата са играли два пъти помежду си и са си разменили по една победа. Любопитен факт е, че първият им двубой бе през миналата година във втория кръг на Уимбълдън, когато Григор победи със 7:6(8), 6:2, 7:6(2).

Ето подробно как се разви двубоят между Димитров и Симон:

Първи сет  - 6:3

След кратката игра в сряда резултатът бе 1:0 за Григор и 30:15 при подаването на Симон. С два мощни сервиса французинът набързо изравни геймовете, но Григор демонстрира, че също е в ритъм, печелейки своя гейм на 30.

В четвъртия гейм дойде и първия пробив в мача, а той е в полза на Димитров. Симон направи няколко непредизвикани грешки и след безапелационен гейм на 0 българинът поведе с 3:1. Пробивът бе затвърден с гейм на 30 и така почивката дойде при 4:1 за българина.

Световният №20 спря хубавата серия на Гришо с бърз и категоричен гейм, но пък българската гордост отговори със същото и се доближи само на гейм от успех в сета.

Симон обаче отново бе категоричен на свой сервис и така накара българина да сервира за успеха.

Французинът опита да затрудни бекхенда на Гришо, но той остана стабилен и оползотвори още първия си сетбол.

Втори сет 7:6(1)

Симон пое пръв водачеството във втория сет, след като взе първия си сервис гейм. Следващият гейм доведе определено доведе до повишаване на нивото на игра на двамата. Григор впечатли с великолепна къса топка на мрежата, след което спечели и маратонско разиграване, продължило над 20 удара. При 40:30 над корта започна лек дъжд, а Симон демонстративно спря да играе и обяви на съдията на стола, че няма да играе на дъжд. Французинът дори заплаши с думите: "Не искам да играя на дъжд, просто е. Ще ви съдя и вие ще платите", заяви той.

След кратка пауза обаче бе взето решение играта да продължи, а с ас Димитров сложи край на гейма. При 2:1 за Симон за първи път в мача се стигна до равенство 40:40, но след впечатляващ бекхенд слайс на мрежата Григор спечели гейма.

Григор продължи да бъде агресивен и в следващия гейм, възползвайки се от липсата на първия сервис на Симон. След две впечатляващи разигравания Димитров стигна до втория си шанс за пробив при 30:40. Агресивният ретур на втори сервис обаче излезе в аут, а две непредизвикани грешки от ракетата на хасковлията значеха 3:2 за Симон.

Скоростен гейм на 0 за Гришо набързо върна напрежението отново в Симон, а този път пробивът бе факт! Всичко започна с чудесен бекхенд уинър по правата за 0:15, а топка на линията донесе два брейкбола при 15:40. Симон спаси първия, разминавайки съперника си, който реши да рискува и да излезе на мрежата. Вторият шанс обаче бе оползотворен след дълго разиграване, завършило с изключителна къса топка, кацнала на линията.

За съжаление обаче французинът направи моментален рибрейк. При 30:30 маратонско разиграване завърши с успех за Симон, а топка в аут на Григор в следващото разиграване доведе нещата до 4:4.

№20 в света спечели и своето подаване, с което накара Димитров да сервира за оставане в сета. Тази задача не бе лека като ниският процент на спечелени точки на втори сервис допълнително затрудняваше Григор. Стигна се до 40:40, но българинът все пак се измъкна от трудната ситуация и изравни за 5:5.

След два гейма за сервиращите сетът трябваше да се реши в тайбрек, който започна с минипробив за Димитров, който излезе на мрежата след дълго разиграване, а Симон прати минаващия удар в аут. Два мощни сервиса вече значеха 3:0 в полза на българина. Французинът показа, че е изнервен от случващото се, а непредизвикана грешка от ракетата му донесе четвърта точка за съперника му. Почивката дойде при 5:1 за Димитров, а нова грешка на Симон осигури пет последователни сетбола за Григор. Още първият бе оползотворен след поредната грешка на французина и така след 7:1 в тайбрека Димитров вече водеше с 2:0 сета.

Трети сет - 4:6

Гришо започна с лесен гейм и третия сет, след което постави под огромно напрежение Симон, стигайки до два брейкбола при 15:40. Французинът обаче се справи и стигна до 1:1.

Симон заложи на агресия в следващия гейм и това се оказа печелившо. Французинът стигна до два шанса за пробив при 15:40 и реализира още първия, за да поведе с 2:1. Няколко непредизвикани грешки за Гришо и бърз гейм на 0 пък значеха затвърждаване на пробива от страна на Симон.

За съжаление в тези моменти играта на Димитров сякаш се разпадна и Симон си осигури три шанса за втори пробив като Симон бе спечелил 14 от последните 15 точки.

Григор все пак намери сили да се "събере" и да вземе следващите четири разигравания. Симон стигна до ново равенство, но два силни сервиса спасиха Димитров.

Симон обаче бе във въздох и след гейм на 0 поведе с 4:2. В същото време Григор продължи да бъде колеблив и в крайна сметка допусна втори пробив. Той поведе с 40:30, но Симон все пак стигна до равенството, след което се възползва от първия брейкбол, за да поведе с 5:2 и да стигне до ситуация да сервира за спечелване на сета.

На прага на загубата в сета Григор заигра по-освободено и набързо поведе с 40:0 в подаването на съперника си. Симон спаси първия шанс за пробив, но при втория отличен ретур донесе гейм за Димитров.

Гришо спечели на 0 следващия си сервис гейм и така при 5:4 Симон отново трябваше да сервира за спечелване на сета. И този път французинът не сбърка, подпомогнат от непредизвикани грешки от ракетата на Григор, което доведе до 6:4 в полза на 20-ия в света и намаляване на изоставането му до 1:2 сета.

Четвърти сет - 6:4

Григор започна четвъртия сет с добър сервис гейм, след което не бе далеч и от пробив. Стигна се до равенство, но в крайна сметка Симон взе своето за 1:1.

За съжаление този, който стигна до пробив бе французинът. Симон си осигури брейкбол при 30:40, който бе оползотворен с топка по правата, изненадала Григор.

Симон успя и да затвърди пробива за 3:1 преди Гришо да спре серията му с гейм на 15. Лесен гейм на 0 за французина обаче направи резултата 4:2.

Димитров губеше с 15:30 в седмия гейм, но все пак се справи, завършвайки гейма с ефектен бекхенд смач на мрежата.

С много усилия, Григор успя да върне пробива в осмия гейм! При 30:40 Гришо изпусна добър шанс след грешка, след което повтори упражнението и при предимство. Третият опит обаче се оказа успешен и топка на Симон в аут значеше 4:4. Нивото на игра на Димитров определено се повиши и след гейм на 15 българинът накара Симон да сервира за оставане в мача. Димитров обаче бе "под пара" и приключи всичко в мача още тук, реализирайки първия си мачбол при 15:40.