ЕК ще продължи скоро преговорите с Турция за визова либерализация
ЕК ще продължи скоро преговорите с Турция за визова либерализация / БГНЕС, архив

По-нататъшните преговори между ЕС и Турция за визова либерализация ще се състоят в скоро време. Това заяви първият заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. „По някои въпроси работата продължава и ние ще се върнем към нея в скоро време“, посочи още той.

В същото време ЕК предложи страните от съюза да отделят нови средства от 1,4 млрд. евро за Турция в рамките на договорения пакет от помощи на стойност 3 млрд. евро.

Мнозинството в ЕП подкрепя отпадането на визите за турците, но не сега

„ЕК предложи да се съберат още 1,4 млрд. евро за фонда по поддръжката на бежанците в Турция, което ще увеличи общия обем отделени средства от Евросъюза до 2 млрд. евро до края на юли“, се посочва в съобщение от Брюксел.

Тези средства трябва да бъдат предоставени за осъществяването на проекти в областта на образованието, здравеопазването и създаването на „социално-икономическа инфраструктура“ за бежанците в Турция.

Давутоглу: Освобождаването от визи е жизненоважно за Турция

В началото на годината ЕС вкара във фонда 750 млн. евро. Средствата бяха част от споразумението между Брюксел и Анкара за ограничаване на мигрантския поток към Европа, в замяна на което Брюксел ускори преговорите по членството на Турция, обеща й визова либерализация и средства в размер на до 6 млрд. евро.

Източник: БГНЕС