Панаирът в Белоградчик събра много гости
Панаирът в Белоградчик събра много гости / Община Белоградчик

С прекрасните изпълнения на градския духов оркестър - Видин започна вторият от панаирните дни на традиционния Белоградчишки панаир. След това жителите и гостите на града имаха удоволствието да се насладят на изявите на танцовите състави към читалищата в селата Капитановци и Майор Узуново. Те са сред познайниците за местните жители чрез своите участия във фолклорния фестивал "От Тимок до Искър". Но за пореден път удивиха гостите на панаира със свободата и лекотата с които изпълняват народните танци, някой от тях типично влашки - "Батут", "Шира", "Ситно влашко", също така и "Пайдушко", "Ганкино" и други хора от Северняшка хореографска област.

Изключително впечатляващо бе и представянето на детския танцов състав "Живо въгленче" и Състава за автентичен фолклор "Стар мерак" при Народно читалище "Св. Паисий Хилендарски" село Иново. Те представиха своята програма с много настроение, темперамент и широта на танца. Възхитителни бяха двете най-малки участнички в детския танцов състав.

Днес панаирната програма продължава с изпълненията на мъжки камерен хор "Белоградчик" и вокална група "Чаровни години". От 19 часа концерт ще представи Илиян Михов - Баровеца.

На 2 юли от 9.30 часа е началото на Фолклорния фестивал "От Тимок до Искър", който за втора поредна година се провежда в рамките на панаира. Освен от Северозападна България, участници ще има и от София, Варна, Шумен и сръбския град Зайчар.