Червеният кръст се извини за расистки плакат
Червеният кръст се извини за расистки плакат / netinfo

Световната организация на Червения кръст се извини за плакат с правила за безопасност при ползването на басейн. След като се появи в интернет, постерът беше определен като изключително расистки.

Потребители в социалните мрежи смятат, че картинката, на която са изобразени бели и цветнокожи деца, е обидна, пише CNN.

Плакатът направил впечатление на посетител на обществен басейн в Колорадо. А след като споделил изображението онлайн, бързо се заформила дискусия дали постерът е обиден или не.

Плакатът, озаглавен "Бъди готин, следвай правилата", изобразява деца, които играят в басейна и цели да покаже какво е редно да се прави и какво не, когато сте на басейн. На картинката са показани деца, които са във и около водата. Със стрелки пък са посочени тези, които "се държат правилно" и тези, които са в нарушение.

Дебатът около постера се заформил, тъй като две цветнокожи деца са посочени с червени стрелки за "неготино" поведение. Тези пък, които се държат "готино", са... бели. Именно това провокирало и потребителите да обсъждат дали плакатът насажда расово разделение или не.

"Сериозно ли? Белите деца се държат добре, а цветнокожите не", пита потребител под снимката в социалните мрежи. Друга жена изразява мнение, че изображението е пример за институционален расизъм.

Сред гневните коментари обаче има и такива, които не намират нищо нередно в плаката и се чудят защо се вдига толкова шум.

"Не го намирам за расистки. Този плакат показва какво трябва и какво не трябва да се прави на басейна", коментира потребител.

И въпреки разнопосочните мнения, от Червения кръст се извиниха официално.

"Дълбоко се извиняваме за недоразумението, не сме имали намерение да обиждаме никого", написаха от организацията на страницата си в интернет. Те уверяват, че плакатът е махнат и от басейна, изображението също вече е свалено от интернет страницата им.

Плакатът е част от кампания на Червения кръст за безопасно плуване от 2014 г.