Съдът гледа мерките на задържаните за стрелбата в Слънчев бряг
Съдът гледа мерките на задържаните за стрелбата в Слънчев бряг / ThinkStock/Getty Images

Специализираният наказателен съд уважи искането на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Димитър Николов, Иван Терзийски, Силви Николаев и Николай Иванов, обвинени в участие в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотични вещества, изнудвания, заплахи.

Четиримата са част от задържаните за стрелбата пред заведение в Слънчев бряг. При нея беше прострелян Димитър Желязков-Очите, а един от охранителите му беше убит. В момента Митьо Очите е настанен в болница "Софиямед" в столицата.

От съда уточниха, че след преценка на събраните по делото доказателства, разпитите на свидетелите и високата степен на обществена опасност, е налице обосновано предположение за авторството на деянието за всеки един от обвиняемите, както и че е налице опасност да извършат друго престъпление. Ето защо съдът взе мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Димитър Николов, Иван Терзийски, Силви Николаев и Николай Иванов.

По друго дело, гледано днес Специализираният наказателен съд уважи искането на Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Руси Динков - ръководител и Стоян Динков и Любомир Ламбов - участници в организирана престъпна група, създадена с цел разпространение на наркотични вещества.

След преценка на събраните по делото доказателства, разпитите на свидетелите, включително и на такива с тайна самоличност и високата степен на обществена опасност, съдът счете, че е налице обосновано предположение за авторството на деянието за всеки един от обвиняемите, както и че е налице опасност да извършат друго престъпление. Ето защо съдът взе най-тежката мярка за неотклонение спрямо тримата.

И двете определения подлежат на обжалване и протест пред Апелативен специализиран наказателен съд, като в случай на такива делата са насрочени за 7 юли.

Руси Динков, синът му Стоян Динков и Любомир Ламбов бяха задържани при спецакция във Варна преди дни. Руси Динков по прякор Полковника е бивш шофьор на клубния автобус на ФК "Спартак"-Варна. През 2008 г. пред офиса му бе взривена бомба.