БСП иска коалиция с други партии на президентските избори
БСП иска коалиция с други партии на президентските избори / БГНЕС, архив
БСП иска коалиция с други партии на президентските избори
88207
БСП иска коалиция с други партии на президентските избори
БСП иска коалиция с други партии на президентските избори
  • БСП иска коалиция с други партии на президентските избори
  • БСП иска коалиция с други партии на президентските избори

Половината членове на БСП искат партията да се яви заедно с АБВ на предстоящите президентски избори.

Това сочи вътрешнопартийният референдум, резултатите от който бяха оповестени от лидера на столетницата Корнелия Нинова.

В допитването в партията са взели участие почти 73% от членовете й. Отново според допитването, почти половината социалисти искат партньорство и с формацията на Татяна Дончева Движение 21. От АБВ в аванс заявиха, че общ път е нещо съвсем нормално.

Кой ще е кандидатът за президент на БСП?

Социалистите си поставят за цел да обявят кандидат-президентската си двойка най-късно до 31 август. Отсега обаче е ясно, че кандидатът за държавен глава трябва да бъде патриот, да защитава националния интерес на международната сцена, да е социално ориентиран и да проявява социална чувствителност.

В допитването не е имало въпрос за профила на кандидата, но лидерът на левицата Корнелия Нинова беше категорична:

"Общите кандидати на левицата обаче не могат да бъдат Георги Първанов или Ивайло Калфин".

Нинова: Плевнелиев разделяше нацията, вместо да я обединява

Позицията на Корнелия Нинова, че президентът Първанов и Ивайло Калфин не могат да бъдат кандидати на обединената левица е най-малко недомислено и обрича на провал разговорите за обща кандидатура.

Тази позиция застъпи АБВ в прессъобщение, разпространено от партията малко след изявлението на лидера на БСП.

От формацията на Георги Първанов призовават разговорите да се водят при равнопоставеност на партньорите, а имената на кандидат-президентската двойка за станат ясни след сериозно проучване.

"Надали някой, която и да е партия, си прави илюзии, че ако излезе със собствен кандидат срещу ГЕРБ, ще има по-високи шансове, отколкото ако действително се появи широка коалиция. Сега е политическият момент и затова ние проявяваме изключително дебели нерви да седим и да слушаме всякакви коментари в името на това да потърсим общ език", коментира Калфин.

Социалистите в Кърджали предпочитат "Движение 21" за коалиционен партньор

От БСП съобщиха, че от събота започват разговори с други партии за общо явяване на изборите. На този етап обаче не планували среща с ДПС, тъй като твърде малко социалисти подкрепяли такава идея.