В Майорка проплакаха: Туристи, отивайте си у дома
В Майорка проплакаха: Туристи, отивайте си у дома / Guliver/Getty Images

В Майорка, на испанските Балеарски острови, притокът от туристи не спира да нараства, защото летовниците са привлечени от климата и сигурността.

Тази тенденция обаче започва да предизвиква скърцане със зъби. Островът и единият милион негови жители очакват да посрещнат тази година над 10 милиона души, което ще бъде нов рекорд.

През юни тълпата вече бе толкова голяма, че една френска двойка, на почивка в Майорка и Менорка стигнали до залив, заварден от полицията. "Не сме очаквали подобно нещо", посочва Матилд Буде, на 32 години.

В Майорка проплакаха Туристи отивайте си у дома
netinfo

В Майорка проплакаха Туристи отивайте си у дома
netinfo

Не особено гостоприемни графити "разцъфтяха" през пролетта по улиците на столицата Палма: "Вън туристите, добре дошли на бежанците", "Туризмът убива града", но кметството бързо изтри тези послания. Близо 80% от икономиката на острова зависят именно от този сектор.

От дълго време Майорка посреща тълпи от германци и англичани, които идват на острова, за да изпитат сладостта от средиземноморския живот и плажовете му по схемата ол инклузив (и с полети на нискотарифни авиокомпании).

В Майорка проплакаха Туристи отивайте си у дома
netinfo

Някои дори остават тук. Чужденците са 40% от купувачите на жилища, според агенция за луксозни имоти в средновековния център на Палма. Скандинавците и от неотдавна и французите са сред купувачите, които могат да похарчат стотици хиляди евро за някоя къщурка.

В Майорка проплакаха Туристи отивайте си у дома
netinfo

Цените са непосилни за мнозинството живеещи тук, със съжаление казва Ясинта Галиндо, президент на асоциацията на съседите от бившия квартал на рибарите Санта Каталина, гледайки обновената фасада на сграда, реставрирана съвсем неотдавна и продадена на чужденци.

Този квартал с традиционни къщи на два етажа и дървени кепенци е на мода от три години. Тук се намира за продан рибарска къща, превърната в луксозна постройка на три ката, на цена от 577 500 евро.

Винтидж бутици или център за отдавана под наем избутват лека полека традиционните магазини. В една пешеходна улица едни след други са се наредили барове и ресторанти. Терасите им се изпълват със скандинавци и германци, пристигнали да вечерят още в 20.00 ч., когато испанците по традиция вземат аперитив.

Търговците и хотелиерите на острова не се оплакват при заетост от над 90% в активния сезон. Някои жители на крайбрежните райони обаче се опасяват, че могат да бъдат прогонени от домовете си: в този квартал тристайно жилище се дава под наем за 700 евро, а средната заплата на сервитьор е от 1100 до 1200 евро.

"Но пък заради това да искаме туристите да се махнат - не", заявява Хасинта Галиндо, твърдейки, че графитите "бяха само изолиран случай".

В Майорка проплакаха Туристи отивайте си у дома
netinfo

Не далеч от тук, жителите на квартала около катедралата Сеу настояват круизните кораби да бъдат по-добре организирани. Те вече пропускат Тунис или Турция след атентатите и изсипват хиляди туристи за няколко часа, разказва Луис Клар, президент на асоциацията на съседите.

"Има процент, който все още не е висок, но все пак съществува, на хора, които поставят под въпрос въздействието на туризма", разказва Биел Барсело, отговарящ за сектора в регионалното правителство.

Новото регионално правителство, ръководено от 2015 г. от лява гражданска платформа, въведе от началото на юли такса от 2 евро максимум на възрастен, който нощува на архипелага. Очаква се приходите от налога да бъдат 60 млн. евро годишно и се планира да отидат за мерки за защита на наследството и природата на архипелага.

Според еколозите от сдружението GOB тази такса е недостатъчна. Те се страхуват от натиска върху природните ресурси като водата и настояват за ограничаване на местата за нощуване, които се предоставят на туристите.

В Майорка хотелите предлагат 230 000 легла, според професионалисти от сектора. Тук обаче не влизат местата за нощуване при частни лица, подпомагани от Airbnb и consorts. Тези платформи допринасят за "усещането за насищане, нарастващо от две години", казва Маргалида Рамис, говорителка на GOB.

Майорка става "внучка на Барселона", втория по големина град в Испания, със съжаление коментира активистката. Претъпкването в Барселона е толкова голямо, че кметицата Ада Колау обяви през 2015 г. замразяване на отпускането на лицензи за хотели и глоби за неправомерно отдаване на апартаменти.

Източник: БТА