Днес леща, утре боб: Как живеят нашите баби?
Днес леща, утре боб: Как живеят нашите баби? / ThinkStock/Getty Images

Те са същински майстори на оцеляването: пенсията на 60% от българските пенсионери е под 300 лева на месец, а една четвърт получават дори по-малко от 160 лева. Как живеят? Мария Илчева посети няколко български баби.

Ако взимахме по 500 лева...

"Пенсионерите трябва да взимат поне 500 лева на месец, за да живеят добре", казват тези баби, които току-що са получили пенсиите си. И трите живеят с под 200 лева на месец. Как оцеляват? "С много лишения", отговарят в един глас.

Пари за удоволствия няма

"Първо плащаме тока и водата, а после лекарствата. И каквото остане, отива за храна" - това е стандартната реплика на българския пенсионер. А нови дрехи, книги, театър или кино? "Пари за удоволствия няма", казват тези баби и дядовци, които чакат на опашка, за да получат пенсията си.

Днес леща, утре боб

Пенсионерите готвят най-евтиното. "Всеки втори ден приготвям леща или боб", казва баба Мария. "И на мен ми се яде риба, но... не може. Внушавам си, че не е вкусна и така ми е по-лесно."

По-скъпо, отколкото в Германия

Някои хранителни продукти струват в България повече, отколкото в богата Германия. За литър прясно мляко българите плащат 2 лева, а германците - 0,50 евро. И месото често е по-скъпо.

Градината на балкона

Някои пенсионери са превърнали балконите си в малки "оранжерии". Това е разсадът на баба Нели - в чашки от кафе и в кофички от кисело мляко.

Съкровищницата

Баба Нели си има още една "съкровищница": нейното мазе. Там тя складира всякакви консерви - месо, компоти, лютеница, сладко. И ракия и вино, разбира се.

Поне имаме покрив над главата

"Ремонт вкъщи не е правен от 30 години", признава баба Мария. "Пари за такива екстри просто няма. Добре, че все пак не плащаме наеми. В България почти всеки живее в собствен дом - само това ни спасява", казва възрастната жена.

Мебели за цял живот

Баба Нели разказва, че не си е купувала мебели от 40 години. "Дори не си мечтая за такива неща", казва тя. За нова пералня е пестила години наред, а за нова печка няма пари, защото...

"Оставила съм си пари за погребението"

"Ако си купя печка, няма да останат пари за погребението ми. А децата ми не са богати и не мога да ги натоварвам с такива разходи", казва баба Нели.

Има и "богати" пенсионери

В България има и "заможни" пенсионери: 2,8% получават между 800 и 910 лева на месец, колкото е максималната пенсия. А 1,7% живеят с над 910 лева. На другия полюс са 3% от пенсионерите, които получават месечно под 118 лева.

Вижте още:

Едно българско село, забравено от света (ВИДЕО)

Там, където България свършва