Социалистите издигат през юли своите кандидати за президент и вицепрезидент
Социалистите издигат през юли своите кандидати за президент и вицепрезидент / Дарик Враца архив

Приключи вътрешно партийно допитване в областната структура на БСП - Враца. Целта бе всеки социалист да изрази своето мнение по формата, в който БСП да участва в предстоящите през есента президентски избори. В допитването се включиха 81 % от членовете на партията в региона или 3 211 от общо 3 960 социалисти.

На въпроса "По какъв начин БСП да участва в изборите за президент и вицепрезидент на Република България през 2016 г.?" 2 570 или 80.6 % са гласували за участие на БСП в коалиции с други партии и организации. Само 18 % или 576 от гласувалите в допитването са изразили воля БСП да излезе със самостоятелни кандидати. Едва 0.4 и 0.8 на сто са гласували за подкрепа на кандидат на друга партия или за подкрепа на независим кандидат.

На въпроса "С кои от следните партии е допустимо БСП да преговаря за издигане и подкрепа на обща кандидатура за президент и вицепрезидент?" 85 % (2 724 социалисти) са предпочели формата на коалиция "БСП - лява България". "АБВ" е желан партньор от 55 % (1 743), а "Движение 21" - от 50 % (1 604). Желание за съвместни кандидати с "АТАКА", "ВМРО" и "НФСБ" са изразили съответно 35 %, 40 % и 27 % от гласувалите. "ДПС" е посочена като евентуален партньор от 11 % от социалистите, а 39 % смятат, че трябва да се поканят партньори от други партии и организации без да се посочи кои да са те.

До края на юли всички общински структури на БСП във врачанска област ще проведат заседания на конференциите си и ще излъчат номинации за президент и вицепрезидент, ще сформират своите предизборни щабове и ще започнат усилена подготовка за президентските избори.